MojWindows

Veľmi nepríjemný malware s názvom Dyreza (Dyre) bol aktualizovaný a tentokrát sa zameral na infiltrovanie operačného systému Windows 10 a jeho nového prehliadača Edge. Ide o vírus, ktorý získava súkromné údaje používateľov, ako sú napr. používateľské meno a heslo pri prihlasovaní sa do internet bankingu.

Dyre funguje tak, že zachytáva pripojenie na špecifické domény napr. internet banking, mail, facebook a následne zbiera súkromné informácie ako sú meno a heslo. Sú však spôsoby ako zistiť, či je váš počítač nakazený týmto typom malwaru. Prvý prípad je, že vás firewall vyzve ku prideleniu vyšších privilégií programom explorer.exe a svchost.exe. Druhý prípad nastáva pokiaľ zistíte, že sa vo vašom zariadení nachádzajú tieto súbory:

  • %APPDATA%\local\[random alpha numeric characters].exe
  • %APPDATA%\local\[random alpha numeric characters].exe

Aby ste predišli prípadným problémom so spomenutým malwarom, pre istotu zoskenujte zariadenie antivírusovým programom, alebo si nainštalujte najnovšie aktualizácie pre Windows 10 a Microsoft Edge, keď budú dostupné. Nezabúdajte však, že Dyre sa nezameriava len na Edge. Chrome,Firefox a aj Internet Explorer môžu byť terčom podobného útoku bez ohľadu na verziu operačného systému.

Zdroj: winbeta

23.11.2015

+