MojWindows

Na nasledujúcich riadkoch si priblížime niekoľko bezplatných aplikácií pre Windows 10 a Windows 10 Mobile, ktoré sa týkajú počasia. Väčšina z nich by mala byť dostupná aj pre Windows Phone 8. Podobných aplikácií sú samozrejme desiatky, avšak my sme vybrali len niekoľko, ktoré upútali našu pozornosť. Preto neváhajte a v komentároch sa podeľte o svoju obľúbenú aplikáciu z kategórie počasie.

Windows 10 za najlepšiu cenu


MSN Počasie – univerzálna windows 10 aplikácia

Vstavaná aplikácia v systéme Windows 10 a Windows 10 Mobile. Nenáročná na ovládanie, po spustení si vyberieme mesto, ktoré nás zaujíma a následne sa dozvieme aktuálnu pocitovú teplotu, rýchlosť vetra, barometer, viditeľnosť, vlhkosť a rosný bod. Cez nastavenia je možné určiť si predvolené mesto alebo zvoliť možnosť určovania na základe polohy. Pod základnými informáciami o počasí nájdeme predpoveď na 9 dní s dennou, nočnou teplotou a ikonou reprezentujúcou oblačnosť.

pocasie 2

Po kliknutí na niektorý z ponúkaných dní sa nám zobrazí hodinová predpoveď, ktorá ukazuje čas, teplotu, pravdepodobnosť zrážok a rýchlosť vetra. Prípadne si hodinovú predpoveď môžeme nechať vykresliť ako graf. Nechýba podrobná denná a nočná predpoveď v textovej podobe a ďalšie doplňujúce informácie ako čas východu a západu slnka a mesiaca, aktuálna fáza mesiaca a informácie o pravdepodobnosti zrážok, vlhkosti, UV indexe a maximálnom vetre. Úplne na spodku nájdeme dokonca aj historické informácie ako napríklad koľkokrát vo vybraný deň pršalo za ostatných 30 rokov alebo teplotné a zrážkové rekordy.

Pocasie 3

Pomocou menu na ľavej strane môžeme prechádzať medzi predpoveďou pre vybrané mesto, prehľadom počasia v jednotlivých mesiacoch za ostatné roky a prehľadom počasia v obľúbených mestách.

pocasie

MSN Počasie je univerzálnou aplikáciou systému Windows 10, takže prakticky rovnakú verziu nájdeme aj na smartfónoch so systémom Windows 10 Mobile.

Windows 10 za najlepšiu cenu

AccuWeather – Weather for Life – Windows 10 PC a Windows 10 Mobile

Po spustení zvolíme miesto, prípadne si ho necháme vyhľadať na základe našej polohy. V pravom hornom rohu aplikácie je umiestnený reklamný banner. Medzi zobrazenými informáciami sa nachádza aktuálna teplota, pocitová teplota, momentálna a nárazová rýchlosť vetra, vlhkosť, tlak, viditeľnosť, oblačnosť a slovne popísaná úroveň UV žiarenia. Na úvodnej obrazovke sa navyše zobrazujú aj rôzne teplotné výstrahy a graf a predpoveď na najbližších päť dní, pričom vybrať si môžeme počasie cez deň alebo v noci. Po kliknutí na konkrétny deň sa zobrazujú aj informácie o maximálnej a minimálnej teplote, rovnako o pocitovej teplote, rýchlosti vetra a pravdepodobnosti zrážok.

acuu

Po presunutí do prava, na druhú obrazovku sa dostávame k predpovedi počasia na najbližší mesiac. Tu vidíme maximálnu a minimálnu teplotu, fázu mesiaca a stav počasia.

Accu 2

V nastaveniach aplikácie máme možnosť vypnúť animácie, živé dlaždice a upozornenia aplikácie. Pomocou ovládania aplikácie sa môžeme dostať k satelitnej mape, z ktorej sa dozvieme stav oblačnosti, videopredpovediam počasia zo zahraničia a prehľadu miest, ktorých počasie nás zaujíma.

accu 3

Aplikácia je dostupná aj pre Windows 10 Mobile, no nejde o univerzálnu aplikáciu, takže má rozdielne užívateľské rozhranieDomovská obrazovka poskytuje rovnaký prehľad stavu počasia ako počítačová verzia, akurát je tu doplnený čas východu a západu slnka. Pohybom do prava sa dostávame k dennej alebo hodinovej predpovedi počasia. V aplikácii sa nachádza aj mapa oblačnosti a funkcia Životný štýl, ktorá ukazuje vhodnosť počasie pre rôzne športové aktivity.

WeatherBug – Windows 10 PC a Windows 10 Mobile

Po spustení aplikácie sa zobrazí výzva na povolenie pre prístup k polohe zariadenia, ktorú môžeme odmietnuť a mesto si vybrať ručne. Ako jediná z vyskúšaných aplikácií pri výbere mesta ponúka aj konkrétne meteostanice. WeatherBug má pekné rozhranie a ovláda sa jednoducho. Na hlavnej obrazovke zobrazuje prehľad aktuálneho počasia vo vybranom meste, kde nájdeme informácie ako: zaznamenaná teplota, pocitová teplota, vlhkosť, východ a západ slnka, rýchlosť vetra, nárazový vietor, rosný bod a dnešné zrážky.

weatherbug 2

V položke Dnes je teplotný prehľad v štvorhodinových intervaloch. Pod ním je položka Predpoveď, kde je zobrazená predpoveď maximálnej a minimálnej teploty na najbližšie tri dni. Na hlavnej obrazovke sa ešte nachádzajú položky Mapy, Výstrahy a reklamný odkaz na stránku služby WeatherBug. Po kliknutí na položky Aktuálne, Dnes a Predpoveď  sa zobrazia podrobné informácie o počasí.

wb

Hlásenia je možné nastaviť na zobrazenie upozornenia v prípade dažďa, búrky, silného vetra, sneženia, mrznutia a hmly. Položka Mapy v sebe skrýva šesticu rôznych satelitných pohľadov, a to satelit USA, medzinárodný satelit, vlhkosť, tlak, teplota a rýchlosť vetra.

wb satelit

WeatherBug je výborná aplikácia, ktorá poskytuje základné aj detailné informácie o počasí, má príjemný dizajn a ľahké ovládanie. Trochu však sklamalo, že jednotlivé položky hlavnej obrazovky nebolo možné presúvať ani meniť ich veľkosť.

wb2

Mobilná aplikácia poskytuje základne informácie ako zaznamenaná teplota, pocitová teplota, vlhkosť, východ a západ slnka a rosný bod. Predpoveď počasia na nasledujúcich desať dní, ako aj hodinovú predpoveď počasia, kde ale chýba označenie konkrétnej hodiny. Mobilná verzia obsahuje aj mapu a prehľad vhodnosti počasia na športové aktivity, no tieto funkcie, zdá sa, momentálne nefungujú.

Windows 10 za najlepšiu cenu

Foreca Weather – Wndows 10Windows 10 Mobile

Aj v prípade Foreca Weather máme na výber medzi automatickým určením mesta na základe polohy a ručným zadaním. Na hlavnej obrazovke je zobrazené aktuálne počasie v danom meste. Nájdeme tu aktuálnu a pocitovú teplotu, rýchlosť vetra, čas východu a západu slnka a predpoveď maximálnej a minimálnej teploty najbližších troch dní. Okrem grafu vývoja teploty na nasledujúcich päť dní, ktorý je vykreslený v šesť hodinových intervaloch, sa nedozvieme žiadne podrobnosti. Pod ním je navyše umiestnená reklama.

foreca

Aplikácia ešte ponúka predpoveď maximálnej a minimálnej teploty na obdobie desiatich dní, opäť však bez podrobností a mapu počasia, kde si môžeme vybrať medzi pohľadom na zrážky a oblačnosť.

foreca 3

V nastaveniach aplikácie vyberáme jazyk aplikácie, jednotky pre zobrazenie teploty, rýchlosti vetra a množstva zrážok. Aplikácia stavia na jednoduchosť a poskytuje základné informácie o počasí, neobsahuje však českú ani slovenskú lokalizáciu.

Verzia pre Windows 10 Mobile

Na domovskej obrazovke je zobrazené aktuálne počasie vo vybranom meste, kde nájdeme informácie ako: aktuálna a pocitová teplota, rýchlosť vetra, vlhkosť a zrážky. Pomocou menu si môžeme vybrať prehľad počasia na nadchádzajúcich 14 dní, a to celkovo na daný deň alebo vývoj v trojhodinových intervaloch. V ponuke sa nachádza ešte mapa zrážok a oblačnosti.

Pluska.sk Počasie – Windows 10

Aplikácia poskytuje len najzákladnejšie informácie o minimálnej a maximálnej teplote, rýchlosti vetra a slnečnosti. Na hlavnej obrazovke prebieha neustále rovnaká animácia krajiny. Vedľa informácii o aktuálnom dni je zobrazené počasie na nasledujúce dva dni. Po kliknutí na ponuku Predpoveď na viac dní pre SK, sa dostávame k veľmi stručnej predpovedi na štyri nasledujúce dni. V ponuke je zobrazenie počasia pre Slovensko, európske letoviská, európske mestá a svetové metropoly. V každej z nich sa však k vybranému mestu musíte dostať pomocou zoznamu, pretože v aplikácii chýba akékoľvek vyhľadávanie. Nakoľko ide o aplikáciu vytvorenú portálom Pluska.sk nechýba tu možnosť prečítať si najnovšie správy z produkcie tohto portálu. Táto slovenská aplikácia je vhodná pre fanúšikov portálu Pluska, ktorí chcú získať základný prehľad o počasí a zároveň si prečítať nové články.

pluska

Windows 10 za najlepšiu cenu

Model Aladin – Windows 10Windows 10 Mobile

Slovenská aplikácia s jednoduchým rozhraním a podrobnými informáciami o počasí. Nenájdeme v nej však žiadne pokročilé nastavenia, animácie ani nič podobné. Po jej spustení si pridáme požadovanú meteostanicu a následne už len prepíname medzi meteogramom do 3 alebo 10 dní a epsgramom do 2 alebo do 8 dní. Jednoduchá a spoľahlivá aplikácia, ktorá výborne plní svoj účel a na nič sa nehrá. Nájdeme tu informácie o teplote, zrážkach, oblačnosti, tlaku, rýchlosti, nárazoch a smere vetra. Nové meteostanice sa pridávajú pomocou ponuky na ľavej strane a rovnako sa tam medzi nimi aj prepína.

model aladin

V mobilnej verzii aplikácie Model Aladin je zobrazený iba meteogram do troch dní. Obsahuje však zobrazenie bleskov za poslednú hodinu.

Storm –Windows 10 a Windows 10 Mobile

Po spustení aplikácie Storm sa automaticky zobrazia informácie pre Londýn a cez menu aplikácie tak treba nastaviť požadované mesto. Veľkou nevýhodou je, že aplikácia neobsahuje množstvo slovenských miest, napríklad Poprad, Zvolen, Michalovce a podobne. Ak by nás teda zaujímalo počasie z menších miest, je táto aplikácia nepoužiteľná. V nastaveniach sa nachádza jediná možnosť – výber medzi zobrazovaním teploty v stupňoch Celzia alebo Fahrenheita. Na domovskej obrazovke sa okrem informácii o aktuálnej teplote, rýchlosti vetra, čase východu a západu slnka nachádza aj predpoveď počasia na poobedie, večer a noc aktuálneho dňa. Ďalej sa tu nachádza aj zoznam Miesta, kde je zobrazená aktuálna teplota pridaných lokácií.

Storm

Po kliknutí na konkrétne mesto sa zobrazí predpoveď teploty, zrážok a vetra na nasledujúcich 14 dní.

storm 4

Nechýbajú ani Mapy, ktoré poskytujú satelitný pohľad na vývoj teploty, zrážok a oblačnosti.

storm mapy

Napriek tomu, že podľa informácií v Obchode Windows by malo ísť o univerzálnu aplikáciu, po spustení na systéme Windows 10 Mobile sa dostávame do kontaktu s rozdielnou aplikáciou, ktorá je v nórskom jazyku. Pri snahe o prepnutie na angličtinu navyše dochádza k jej pádu. Pravdepodobne ešte nedošlo k aktualizácii inštalačných súborov.

Windows 10 za najlepšiu cenu

5 Days Weather Free- Windows 10 Mobile

Jednoduchá aplikácia, ktorá po spustení a nastavení mesta, zobrazuje na jednej obrazovke všetky potrebné informácie o aktuálnom stave počasia. Nechýba čas východu a západu slnka, vývoj počasia v trojhodinových intervaloch a predpoveď na najbližších 5 dní.

wp_ss_20151124_0021

iMeteo.sk Počasie – Windows 10 Mobile

V bezplatnej verzii aplikácia ponúka základné informácie o počasí ako teplota, rýchlosť a smer vetra, vlhkosť, tlak, viditeľnosť, ale aj čas západu a východu slnka. Nechýba slovne popísaná denná predpoveď počasia, a ani hodinová predpoveď v intervale troch hodín. Ročné predplatné navyše ponúka aplikáciu bez reklám, pribudnú zábery z webkamier, živé dlaždice s predpoveďou, notifikácie o výstrahách, animované ikony a viac. V základnej verzii však úplne postačuje.

Windows 10 za najlepšiu cenu

24.11.2015

+