MojWindows

Najnovší operačný systém z dielne Microsoftu nedávno oslávil sto dní od svojho uvedenia a pri tejto príležitosti sa rozhodol bilancovať. Počas príjemného neformálneho stretnutia nás produktový manažér pre Microsoft Slovensko, Peter Kmoško, oboznámil s podrobnosťami.

Odozva zo strany užívateľov je prevažne pozitívna a už dávno sa dostal z fázy, kedy si ho inštalovali nadšenci noviniek a čoraz masívnejšie preniká k bežným ľudom. Používatelia si totiž začali uvedomovať rôzne benefity, ktoré tento univerzálny operačný systém prináša. Najnovšia novembrová aktualizácia označená aj ako Threshold 2 tomu len dopomohla. Počas dnešnej tlačovej konferencie Microsoft prezentoval aj niekoľko zaujímavých čísiel.

microsoft24

Windows 10 beží už na viac ako 110 miliónoch zariadeniach. Tieto čísla však boli komunikované už počas špeciálnej konferencie 6. októbra. Neoficiálne zdroje hovoria už o vyše 140 miliónoch zariadení a Microsoft sa tak pomaly blíži k svojmu cieľu dosiahnuť za jeden rok 500 miliónov inštalácií. Windows 10 už je vo viac ako 192 krajinách sveta a hlasová asistentka Cortana zodpovedala viac ako 1 miliardu otázok. Prekvapujúca bola napríklad informácia, že najstarší počítač, ktorý prešiel na Windows 10 bol vyrobený v roku 2007 a používa sa tak už osem rokov. Okrem iného sme sa dozvedeli, že Window 10 beží na viac ako 90 000 jedinečných hardvérových konfiguráciách a webový prehliadač Edge bol využitý na prezretie viac ako 650 miliárd internetových stránok.

Pomaly sa začinajú objavovať aj prvé univerzálne slovenské aplikácie, ako napr. Sygic GPS navigácia, ktorá ťaží z programátorského rozhrania UWP. Bez povšimnutia neostali ani zanietení hráči počítačových hier, ktorí len na platforme Steam odohrali na Windows 10 spolu viac ako 120 000 rokov. Na záver môžeme spomenúť, že obchodu s aplikáciami sa taktiež veľmi darilo, pretože zaznamenal  viac ako 1,25 miliárd návštev. Myšlienku Windowsu 10 pekne vystihuje aj citát CEO spoločnosti Microsoft na nižšie zobrazenom obrázku. Odráža totiž to, čo sa Microsoft snaží priniesť  používateľom s novým operačným systémom.

microsoft20

Zdroj: MS

18.11.2015

+