MojWindows

Informácie o tom, že Microsoft pracuje na veľkej aktualizácii pre Windows 10, ktorá je známa pod kódovým označením Threshold 2, sú známe už pomerne dlhú dobu. Pôvodné síce naznačovali, že k jej vydaniu dôjde ešte počas októbra, no po tom, ako zamestnanci Microsoftu začali aktualizáciu interne označovať názvami Windows 10 November Update a Windows 10 Update for November bolo takmer isté, že októbrové vydanie sa nebude konať. Posunutie termínu vydania takto veľkej aktualizácie prakticky znamená viac času pre vývojárov, čo by sa v konečnom dôsledku malo odraziť na vyššej kvalite nových funkcií a lepšej optimalizácii systému. Práce majú byť takmer na úplnom konci a viacero technických portálov s odvolaním na svoje zdroje priamo v Microsoft prinieslo nové informácie týkajúce sa názvu, ale hlavne termínu vydania tejto dlho očakávanej aktualizácie.

Užívatelia by mali s aktualizáciou prísť do kontaktu pod názvom Windows 10 Fall Update a to už o necelé dva týždne, konkrétne sa hovorí o 2. novembri. Priniesť by mala viacero opráv, ale hlavne nových funkcií. Medzi tie najčastejšie skloňované patria vylepšenia webového prehliadača Microsoft Edge, univerzálna aplikácia Messaging s integráciou platformy Skype a množstvo noviniek asistentky Cortana. Podľa posledných správ sa ale rozšírenia pre Microsoft Edge odkladajú až do vydania druhej, ešte masívnejšej aktualizácie, známej ako Redstone. Threshold 2, ako budeme aktualizáciu naďalej označovať, má priniesť okrem vyššie uvedených záležitostí aj nové možnosti prispôsobenia vzhľadu systému. Malo by ísť o pridávanie ďalších stĺpcov živých dlaždíc v ponuke Štart a farebné titulné lišty, s čím už do styku prišli Windows Insideri. Aktualizácia bude samozrejme bezplatná a užívatelia ju dostanú automaticky pomocou nástroja Windows Update. Nakoľko má ísť o kumulatívnu aktualizáciu, bude nainštalovaná priamo na súčasný Windows 10 build 10240 bez nutnosti inštalácie akýchkoľvek iných aktualizácií.

Portál Thurrott priniesol s odvolaním na svoj dobre informovaný zdroj z Microsoftu niekoľko doplňujúcich informácií. Podľa nich má jesenná aktualizácia niesť číselný identifikátor 1511, ktorý priamo odkazuje na termín vydania 11 – november , 15 – 2015. Ďalej informuje, že užívateľom, ktorí sa rozhodnú prejsť na Windows 10 zo systémov Windows 7 a 8.1 po termíne jej vydania, bude nainštalovaný systém vrátane tejto aktualizácie. Podľa tvrdenia portálu sa však užívatelia stretnú cez nástroj Windows Update len s názvom “Windows 10 November 2015“ a nie Windows 10 Fall Update. Portál informuje aj o ďalších vylepšeniach, ktoré má systém obdržať. Ide o vynovené nástroje Media Creation Tool a Push Button Reset. Obnovenie systému tak bude vykonané už priamo na verziu s aktualizáciou Windows 10 Fall Update namiesto RTM verzie (build 10240).

Zdroj: Winbeta, thurrott

22.10.2015

+