MojWindows

V novom zatiaľ neuverejnenom builde s označením 10568 pre operačný systém Windows 10 sa Microsoft snaží, aby čo najviac užívateľov používalo ako predvolený prehliadač práve Microsoft Edge. Keď si totiž nainštalujete povedzme Google Chrome a budete ho chcieť nastaviť ako predvolený prehliadač systém vypíše hlášku „give Microsoft Edge a shot“ (daj prehliadaču Microsoft Edge šancu).

V hláške sú taktiež vypísané výhody, ktorými Edge disponuje a konkurenčné prehliadače ich nemajú. Sú to napr. Reading view, integrácia asistentky Cortana, či vytváranie poznámok priamo na konkrétnu webovú stránku a ich následné zdieľanie so svojimi priateľmi. V dolnej časti hlášky sa nachádza aj zvýraznené tlačidlo „don’t switch and try now“ (neprepínaj a vyskúšaj teraz), ktoré otvorí Edge namiesto nastavenia konkurenčných prehliadačov ako Chrome, či Firefox za predvolené.

win10568

Toto riešenie situácie nielen s prehliadačom Edge, ale aj ostatnými vstavanými aplikáciami v systéme Windows 10 môže mnohých fanúšikov konkurenčných prehliadačov a ostatných aplikácií dosť iritovať. Mozilla logicky ihneď napadla Microsoft v súvislosti s touto témou a tvrdila, že vytvára zložitejšie podmienky pre používateľov, ktorí majú záujem zvoliť si ako predvolený prehliadač ich Firefox.

Microsoft má teda pár týždňov na rozmýšľanie ako a či vôbec niečo bude meniť na spomínanej hláške, ktorá by mohla používateľov nahnevať a sťažiť im cestu za používaním ich obľúbených aplikácií.

Zdroj: theverge

19.10.2015

+