MojWindows

Na základe informácií zozbieraných za ostatné tri mesiace sa Microsoft rozhodol vykonať niekoľko zmien v procese inovácie na Windows 10. Záujemcom sa tak snaží čo najviac uľahčiť námahu pri prechode zo súčasného systému. Aj naďalej platí, že majitelia legálnych verzií systémov Windows 7 a 8.1 môžu na nový systém prejsť až do 29. júla 2016 úplne bezplatne. V príspevku na oficiálnom blogu, ktorý popise všetky pripravované zmeny, Microsoft  posmeľuje k prechodu na Windows 10 a zároveň zdôrazňuje, že v prípade nespokojnosti má užívateľ možnosť vrátiť sa k predošlému systému, a to až do 31 dní od vykonania inovácie.

Zjednodušený proces inovácie

Známe notifikácie aplikácie Get Windows 10 o možnosti prechodu na nový systém bude konečne možné deaktivovať v prípade, že o systém nemáme záujem. Navyše sa zjednoduší aj samotný proces rezervácie. Pôvodný prístup spoločnosti bol takpovediac dvojfázový. V prvej fáze išlo o vykonanie rezervácie, čím užívateľ ukázal, že o inováciu má záujem. Jeho zariadenie následne prešlo kontrolným procesom, počas ktorého sa overilo, či prechod na Windows 10 prebehne bez problémov. Pokiaľ sa nevyskytol žiaden problém, bola mu inovácia následne sprístupnená. Tento zdĺhavý proces sa Microsoft teda rozhodol zjednodušiť. Po novom bude záujemcom inovácia sprístupnená okamžite po vykonaní rezervácie, systém totižto prešiel viacerými vylepšeniami a žiadne problémy by sa už nemali vyskytovať. Pred vykonaním samotnej inštalácie však stále bude dochádzať k zobrazeniu dialógového okna, ktoré overí, či proces má pokračovať.

Get-Windows-10-image

Windows 10 ako odporúčaná aktualizácia

Microsoft čoskoro začne Windows 10 ponúkať vo forme aktualizácie cez aplikáciu Windows Update. Začiatkom budúceho roka potom dôjde k zmene kategórie tejto aktualizácie. Z voliteľnej aktualizácie sa tak stane odporúčaná. V závislosti od konkrétnych nastavení to teda znamená, že môže dôjsť k automatickému prebratiu inštalačných súborov pre Windows 10. Toto však neznamená, že Windows 10 bude nainštalovaný na zariadenie bez vedomia užívateľa. Pred začiatkom inštalačného procesu mu bude ponúknutá možnosť buď pokračovať, alebo celý proces zastaviť. Microsoft informuje, že pokiaľ o Windows 10 užívateľ nemá záujem, je možným riešením vypnutie automatických aktualizácií, aby nedošlo k zbytočnému preberaniu inštalačných súborov. Zároveň však zdôrazňuje, že v tomto prípade je potom vhodné manuálne vyhľadávanie systémových aktualizácií pomocou nástroja Windows Update.

Drobné zmeny nástroja Media Creation Tool

Zmena sa týka aj aplikácie Media Creation Tool, pomocou ktorej je možné vytvárať inštalačné média DVD alebo USB, prípadne preberať obrazy inštalačných diskov. Pribudnúť má možnosť vytvorenia jediného inštalačného média schopného vykonať inštaláciu 32 aj 64 bitovej verzie systému Windows 10 a to dokonca v obidvoch edíciách – Home aj Pro.

Pre pirátov je pripravená experimentálna novinka

Dôležité zmeny sa týkajú aj pirátskych verzií systémov Windows 7 a 8.1. Microsoft si je plne vedomý rôznych pokusov zo strany užívateľov pirátskych verzií o vynútenie procesu inovácie na Windows 10. Ak sa užívatelia momentálne pokúsia o inováciu na nelegálnom systéme, budú akurát informovaní, že prechod je umožnený len  systémom s platnou licenciou. Podľa doterajších skúseností spoločnosti Microsoft si množstvo zo špekulantov nakoniec aj tak zakúpi licenciu na Windows 10 pomocou aplikácie Obchod. Preto sa Microsoft rozhodol priniesť experimentálnu novinku, ktorá im tento proces uľahčí.  Má ísť o možnosť zakúpenia platnej licencie cez Windows Store pomocou jediného kliknutia. V prípade, že užívateľ licenčný kľúč zakúpili niekde inde, môže ho jednoducho zadať a systém sa tak zlegalizuje. Novinka bude zo začiatku limitovaná len na Spojené štáty z dôvodu jej otestovania v praxi, no ak sa osvedčí, postupne bude sprístupnená aj pre ostatné krajiny.

Windows-Update-Security

Zdroj: Microsoft

30.10.2015

+