MojWindows

Operačný systém Windows 10 bol na trh uvedený 29. júla a odvtedy je pre majiteľov originálnych verzií systémov Windows 7 a 8.1 distribuovaný vo forme bezplatnej voliteľnej aktualizácie. Microsoft už mesiace pred dokončením najnovšieho systému vydal v rámci aktualizácie aplikáciu Get Windows 10 pomocou ktorej chcel užívateľom pomôcť s celým procesom inovácie. Windows 10 si tak užívatelia mohli rezervovať a ich počítač prešiel procesom overenia kompatibility aplikácií a hardvéru. Inovácia na Windows 10 bola po vydaní systému postupne sprístupňovaná záujemcom, ktorých systém nevykazoval žiadne problémy a prechod tak mohli absolvovať úplne hladko.

rezervacia 2

Prirodzene sa nájdu užívatelia, ktorí však z rôznych dôvodov na najnovší systém prejsť nechcú a tak si inováciu nerezervovali alebo aplikáciu Get Windows 10 odinštalovali, či priamo blokovali pomocou nástrojov tretích strán. Množstvo z nich však čakalo veľké prekvapenie, keď na svojich diskoch objavili zložku „$Windows.~BT“ v ktorej sa nachádzali súbory potrebné pre inováciu na Windows 10 v objeme približne 3 až 6 GB. Microsoft sa k celej situácii vyjadril, že išlo o podporu prípravy potrebných súborov v rámci zapnutých automatických aktualizácií v prípade, že by sa užívateľ rozhodol inovovať na Windows 10. Nakoľko ale išlo o sťahovanie súborov do počítača bez žiadosti užívateľa pôsobilo to tak, že Microsoft týmto spôsobom Windows 10 priam nanucuje.

Za posledné dni sa zdvihol ďalší obrovský výkričník, kedy malo dôjsť k začiatku inovácie na Windows 10 bez vedomia užívateľov. Informovali o tom viaceré média, medzi nimi aj portál ArsTechnica, ktorý bol kontaktovaný priamo dotknutými užívateľmi. Situáciu podľa vyjadrení zo strany Microsoftu čiastočne spôsobila chyba v aplikácii Windows Update. Inovácia na Windows 10 bola totiž štandardne zaškrtnutá, aj keď sa nachádzala iba medzi voliteľnými aktualizáciami. Ak preto keď užívateľ potvrdil inštaláciu nových aktualizácii bez toho, aby si pozrel čo presne bude inštalované, čakalo ho malé prekvapenie. Medzi sťahované aktualizácie tak patril aj inštalátor operačného systému Windows 10. Hoci niektorí z užívateľov tvrdili, že systém sa im automaticky nainštaloval, portál ArsTechnica sťahovanie aktualizácií vyskúšal a jeho zistenia poukazujú na niečo iné. Inštalátor má vyžadovať potvrdenie zo strany užívateľa a tak vraj nedochádzalo k tomu, že by sa užívateľovi po obyčajnom stiahnutí aktualizácií nainštaloval úplne nový systém.

optional-but-selected-by-default
Stiahnutie inštalátora na Windows 10 je predvolené, aj keď sa nachádza len medzi voliteľnými aktualizáciami.

Niečo iné pritom hovoria niektorí dotknutí užívatelia. Zverejnili aj screenshoty, ktoré zachytávajú dialógové okno aplikácie Windows Update s titulkom „It’s almost time for your upgrade“, kde sú na výber iba možnosť začať aktualizáciu alebo ju odložiť, nie však zrušiť. Ďalším zachyteným prípadom je okno aplikácie Windows Update spustené z ovládacieho panelu. V tomto prípade je užívateľ upozornený, že jeho aktualizácia na Windows 10 je pripravená, pričom jedinou možnosťou je okamžité vykonanie reštartu počítača, čím vlastne začne inováciu. Pomocou z týchto situácií má byť obnovenie zálohy systému z obdobia pred 15. septembrom, čo však pomôže užívateľom bez záloh systému nie je zatiaľ známe.

Celá situácia je teda chaotická a hoci nie je celkom jasné, či skutočne dochádzalo k vynúteniu inovácie na nový operačný systém alebo „len“ k stiahnutiu niekoľkých GB dát navyše, určite by nemalo dochádzať k ani jednej z uvedených možností.

Zdroj: ArsTechnica, zdnet, investmentwatchblog

19.10.2015

+