MojWindows

Microsoft konečne vydal nový Windows 10 Mobile build, no kritická chyba spôsobila, že jeho inštalácia je možná len zo systému Windows Phone 8.1. Ak teda rozmýšľate, či na svojom mobile zdĺhavú inštaláciu vykonať, možno Vám pri rozhodovaní pomôžu informácie o novinkách a vylepšeniach, ktoré build obsahuje. Hlasová asistentka Cortana prešla drobnými úpravami a od tohto buildu je dostupná aj pre Japonsko, Kanadu a Austráliu. Rozhranie na písanie textu v aplikácii Správy sa dynamicky prispôsobuje podľa rozsahu zadaného textu. Doteraz obsahovalo iba tri riadky a užívateľ tak strácal prehľad pri písaní dlhých správ. Microsoft pridal nové emotikony, aby tak lepšie odrážali ľudskú rôznorodosť. Vývojári mysleli aj na majiteľov Lumie 1020. Aplikácia Lumia Camera sa opäť nachádza v systéme a užívatelia tak môžu využiť plný potenciál fotoaparátu. Novinky tak nie sú extrémne prevratné, no rozhodne potešia.

Tak, ako to býva zvykom, Microsoft zverejnil aj zoznam opravených chýb. Spustenie aplikácie Fotoaparát z rôznych aplikácií už nebude končiť jej pádom. Problémy s notifikáciami a dotykovou klávesnicou boli odstránené. Snímky obrazovky sa opäť ukladajú korektne. Odstránený bol aj problém, ktorý spôsoboval, že aplikácie nainštalované na SD karte nebolo možné po jej vybratí a opätovnom vložení spustiť. Približovanie v aplikácii Mapy už funguje správne, taktiež aj blokovanie hovorov a nastavovanie vlastných zvonení pre jednotlivé kontakty.

Na záver sa vývojári podelili aj o zoznam známych chýb, ktorý je našťastie veľmi krátky. Po inštalácii môžu užívateľom v systéme chýbať niektoré aplikácie. Stačí systém reštartovať a všetko sa vráti do správneho stavu. Notifikácie sa po zapnutí systému nebudú zobrazovať dokým nedôjde k jeho prvému odomknutiu. Následne sa už budú zobrazovať korektne. Pomocou aplikácií Skype, Whatsapp a podobne, nebude možné telefonovať a pre obnovenie správnej funkčnosti je potrebné  preinštalovať ich.

V prípade, ak sa nový build chystáte na svoje zariadenie inštalovať, nezabúdajte na skutočnosť, že ide o testovaciu verziu systému a preto môže obsahovať množstvo nezdokumentovaných chýb.

14.10.2015

+