MojWindows

Spoločnosť Microsoft dnes celosvetovo uviedla na trh novú verziu obľúbeného kancelárskeho balíka Microsoft Office vo verzii 2016. Ten okrem funkcie spoločného editovania dokumentov prináša aj viacero noviniek, ktoré sú zamerané na zvýšenie efektívnosti práce. Office 2016, ktorý je k dispozícií v 40 jazykoch, prináša nové verzie desktopových verzií Officu pre Windows, vrátane nástrojov Word, PowerPoint, Excel, Outlook, OneNote, Project, Visio a Access. K dispozícii je klasická krabicová verzia, ktorú má užívateľ po zakúpení natrvalo, prípadne môže využívať balík nástrojov Office 365, za ktorý platí mesačné poplatky. Výhodou „prenajímania“ si nástrojov Office spočíva v bezplatných aktualizáciách vždy na najnovšie verzie nástrojov. Ľudia, ktorí využívali predplatné Office 365 už pred vydaním novej verzie Office 2016, preto môžu od dnešného dňa bezplatne aktualizovať. Microsoft Office 2016 je navyše možné využívať na operačných systémoch Windows 7 a vyššie, Android, Os X, či dokonca na systéme iOS. WP_20150916_10_11_48_Pro

Nová verzia Office 2016 neprináša množstvo nových funkcií, ktoré užívateľ v praxi ani nebude využívať, naopak sa sústreďuje na oboznámenie s už existujúcimi funkciami balíka Office. Na to slúži nová funkcia „Tell Me“,  ktorá funguje naprieč celým Officom a užívateľom pomôže pri vyhľadávaní a oboznámení sa s potrebnými funkciami. Veľmi praktickým vylepšením je aj zoznam nedávno používaných dokumentov, pomocou ktorého je možné vrátiť sa v rámci dokumentu na rovnaké miesto, kde bol užívateľ naposledy.

tell me

Ďalšou novou funkciou je takzvané inteligentné vyhľadávanie, ktoré označený výraz vyhľadá pomocou nástroja Bing, ako aj online encyklopédie Wikipédia. Microsoft Office 2016 najlepšie pracuje v kombinácií s operačným systémom Windows 10, vďaka integrácii hlasovej asistentky Cortana, na ktorú si ale zákazníci na Slovenku budú musieť ešte počkať. Jednou z najväčších noviniek, ktorú Office 2016 prináša, je rozhodne spoločné editovanie dokumentov viacerých užívateľov súčasne v reálnom čase.

coedit

Jednotliví užívatelia sú farebne rozlíšení pomocou kurzorov, preto vidia, akú časť dokumentu aktuálne editujú ich kolegovia, navyše je k dispozícií log toho, kto z užívateľov vykonal aké zmeny. Funkcia spoločného editovania logicky vyžaduje, aby bol vybraný dokument uložený v cloudovom úložisku OneDrive. Do prostredia kancelárskych nástrojov bol navyše integrovaný aj komunikačný nástroj Skype, vďaka čomu je možné chatovať, zdieľať obrazovku, rozprávať sa či uskutočňovať videohovory priamo z dokumentov. V nástroji Excel pribudli rôzne nové grafy a integrácia analytických nástrojov Power BI.

ZtsHYSOHJYeMiW

Rovnako Outlook 2016 prešiel viacerými drobnými vylepšeniami. Pri pridávaní prílohy zobrazuje nedávno používané Office dokumenty, vďaka čomu ich užívatelia už nemusia zdĺhavo vyhľadávať vo svojom počítači. Pri súboroch uložených v cloudových službách je k dispozícii možnosť zdieľať ich pomocou odkazu s právami na čítanie alebo aj na editáciu. Príjemcovia tak môžu spoločne pracovať na jednom dokumente, namiesto toho, aby každý z nich pracoval na samostatnej verzii. Do klientskej aplikácie Outlook 2016 sú taktiež integrované Office 365 Groups a dostupné sú tak aj pomocou mobilnej aplikácie Outlook Group.

cloud a recent

Pri vývoji kancelárskeho balíka Office 2016 sa do veľkej miery dbalo na lepšiu bezpečnosť a ochranu v podnikovej sfére. Zabudovaná funkcia Data Loss Prevention v rámci Wordu, PowerPointu, Excelu a OutLooku na správu autorizácie obsahu a zdieľanie dokumentov výrazne znižuje riziko úniku citlivých dát. Multifaktorová autentifikácia zabezpečuje bezpečný prístup k obsahu aj mimo korporátnej siete a funkcia Enterprise Data Protection umožní bezpečné zdieľanie obsahu v rámci korporátnej siete. Pre desktopové aplikácie bude dostupná začiatkom roka 2016, no mobilný Office pre Windows 10 sa jej dočká ešte koncom tohto roka.

Celkovo je nový kancelársky balík Microsoft Office 2016 zameraný na prácu viacerých užívateľov hlavne vo firemnom prostredí. Súkromní užívatelia však nejaké extrémne vylepšenia nepostrehnú a v prípade, že nevyužívajú Office 365  je otázne, či sa im oplatí kupovať novú krabicovú verziu Microsoft Office 2016.

„Spôsob, akým ľudia pracujú, sa dramaticky zmenil a práve preto sa Microsoft rozhodol znovuobjaviť produktivitu a biznisové procesy pre svet, v ktorom sú na prvom mieste mobilita a cloud,“ povedal Satya Nadella, CEO spoločnosti Microsoft. „Najnovšie inovácie veľkým krokom vpred transformujú Office zo zaužívaného setu individuálnych aplikácií určených na produktivitu na set prepojených aplikácií a služieb navrhnutých pre modernú prácu, kolaboráciu a tímovú prácu,“ napísal Nadella o novom Office na oficiálnom blogu Microsoftu.

3qaDZC9QtsWT4b

Zdroj: Microsoft, tlačová správa

22.09.2015

+