MojWindows

Počas prvých 24 hodín bol Windows 10 nainštalovaný na viac ako 14 miliónoch zariadení a necelé tri týždne od uvedenia systému na trh prekonalo toto číslo hranicu 50 miliónov. Dnes, takmer mesiac od vydania finálnej verzie systému, zverejnil senior vice prezident spoločnosti Microsoft, Yusuf Mehdi pomocou svojho účtu na sieti Twitter niektoré zaujímave štatistiky týkajúce sa Windowsu 10. Medzi najzaujímavejšie patrí nepochybne počet zariadení, ktoré v súčasnosti používajú Windows 10.

Ten podľa zverejneného vyjadrenia prekročil hranicu 75 miliónov zariadení. Pre porovnanie, v prípade Windowsu 8 dosiahol Microsoft hranicu 100 miliónov predaných licencií po pol roku od vydania. S Windowsom 10 sa k tomu číslu približuje už v priebehu prvého mesiaca, no v tomto prípade zohráva dôležitú úlohu skutočnosť, že Windows 10 je dostupný pre množstvo ľudí vo forme bezplatnej inovácie.

Nejde však o žiadne obrovské prekvapenie, nakoľko cieľom spoločnosti Microsoft je vybudovať kvalitnú a dlhotrvajúcu Windows platformu, pričom prioritou je skôr počet spokojných užívateľov ako len čisté zisky spoločnosti. Okrem samotného počtu zariadení s Windowsom 10 zverejnil Yusuf Mehdi aj niekoľko zaujímavých informácií. Nový operačný systém Windows 10 bol počas necelého mesiaca nainštalovaný na viac ako 90 000 unikátnych modeloch počítačov a tabletov v 192 krajinách sveta.

Pomocou aplikácie Xbox bolo z konzol Xbox One na zariadenia s Windowsom 10 streamovaných viac ako 122 rokov gameplayu. Na vetu „tell me a joke“ (povedz mi vtip) reagovala Cortana viac ako pol miliónom vtipov a Obchod pre Windows 10 má šesť krát viac stiahnutých aplikácií pripadajúcich na jedno zariadenie ako Obchod pre Windows 8. Nepochybne ide o skutočne vydarený štart operačného systému, no predstavitelia Microsoftu sa pri viacerých príležitostiach nechali počuť, že cieľom spoločnosti je Windows 10 nainštalovaný na 1 miliarde zariadení. Dosiahnutie tohto cieľa je však stále hudbou budúcnosti.

Zdroj: microsoft

26.08.2015

+