MojWindows

Za ostatné mesiace sa na internete objavilo viacero informácií o pripravovaných vlajkových lodiach s kódovým označením  Cityman a Talkman od spoločnosti Microsoft. Niektoré obsahovali polopravdy, iné boli chybné úplne. Portál windowscentral priniesol podrobný súpis zverejnených informácií, ktoré sa podarilo overiť. Aj napriek tomu, že nižšie spomínané informácie sú potvrdené z viacerých zdrojov, treba ich brať s určitou rezervou.

Špecifikácie zariadenia Talkman sú následovné: Biele alebo čierne polykarbonátové telo, 5.2 palcový WQHD (1440 x 2560 pixelov) OLED displej, šesťjadrový 64 bitový procesor Snapdragon 808, skener dúhovky pre funkciu Windows Hello, 3 GB RAM, 32 GB vnútornej pamäte, micro SD slot, 20 Mpx PureView zadný fotoaparát, 5 Mpx širokouhlý predný fotoaparát,  odoberateľný akumulátor s kapacitou 3000 mAh, Qi štandard bezdrôtového nabíjania a konektor USB typu C.

Model Cityman má nasledujúce parametre: Biele alebo čierne polykarbonátové telo, 5.7 palcový WQHD (1440 x 2560 pixelov) OLED displej, osemjadrový 64 bitový procesor Snapdragon 810, skener dúhovky pre funkciu Windows Hello, 3GB RAM, 32 GB vnútornej pamäte, micro SD slot, 20 Mpx PureView zadný fotoaparát s trojitým LED bleskom, hliníkove bočné tlačidlá, 5 Mpx širokouhlý predný fotoaparát, 3300 mAh odoberateľný akumulátor, Qi štandard bezdrôtového napájania, konektor USB typu C.

WIndows-Hello

Obidva pripravované modely budú vybavené skenerom sietnice, pomocou ktorého bude zariadenie možné zabezpečiť. Skener je využívaný funkciou nového operačného systému Windows 10 s názvom Windows Hello. Tá po nasnímaní sietnice oka vyhodnotí, či ide o majiteľa a v prípade zhody zariadenie sprístupní. Objavili sa však informácie, že táto funkcia nebude fungovať okamžite s uvedením zariadení na trh. Namiesto toto budú obidva modely potrebovať softvérovú aktualizáciu, ktorá by mala byť vydaná mesiac po ich uvedení do predaja.

Napriek tomu, že zariadenia sú známe pod kódovými názvami Talkman a Cityman, je jasné, že do predaja sa dostanú s úplne iným označením. Pri zverejňovaní informácii sa o zariadeniach písalo väčšinou ako o Lumii 940 a Lumii 940XL, avšak Microsoft uvažuje o preskočení radu modelov a teda o označení Lumia 950 a Lumia 950XL. Konečné rozhodnutie o zvolenom názve bude vynesené do septembra. No vzhľadom na to, že Microsoft preskočil Windows 9 a posunul sa rovno na Windows 10 je tu možnosť rovnakého trendu.

Cityman-Mockup

Je veľmi pravdepodobné, že obidve vlajkové lode budú verejne predstavené na exhibícii IFA v Berlíne, ktorá sa koná začiatkom septembra. Ak k tomu skutočne dôjde, následný predaj by mohol začať v októbri alebo novembri tohto roku.

Zdroj : windowscentral

23.07.2015

+