MojWindows

Spoločnosť ESET v posledných dňoch analyzovala niekoľko podozrivých odkazov, ktoré sa širia medzi užívateľmi sociálnej siete Facebook na Slovensku. Pod odkazmi sa skrývajú videá, ktoré sa popularity domáhajú nie veľmi čestným spôsobom. Ide napríklad o video s názvom „Kašlite na predsudky“, ktoré používateľov láka na obrázok ženského pozadia v spodnej bielizni. Na Facebooku sa však šíri viacero takýchto odkazov, pričom už viac ako 150-tisíc ľudí ich zdieľalo na svojej časovej osi bez svojho vedomia. Po kliknutí na príspevok sa používateľovi zobrazí záložka s očakávaným videom, ktoré je však prekryté reklamou.

„Na krížik, ktorý zatvorí reklamu, však neklikajte,“ varuje analytik škodlivého kódu spoločnosti ESET Ľubomír Trebula. „Prejdite kurzorom nad krížik, chvíľu počkajte a zobrazí sa vám bublinová nápoveda s textom “Препоручено”, čo je srbská verzia slovenského “Odporučiť”. Ide o staré známe facebookové tlačidlo “Odporučiť“/ “Páči sa mi to“. Je však neviditeľné. Tlačidlo je umiestnené tak, aby ste naň klikli v snahe zavrieť neželané okno s reklamou,“ vysvetľuje Trebula.

ESET_Facebook0

Hoci Facebook štandardne vyžaduje užívateľové potvrdenie, že chce príspevok zdieľať, autor tohto triku umiestil neviditeľné tlačidlo „Odoslať“ na to isté miesto, kam už užívateľ raz klikol. Ak sa teda pokúsi reklamu zavrieť kliknutím na krížik, video sa automaticky pridá na jeho časovú os. Podobné zvyšovanie popularity príspevkov sa už na Facebooku používalo, tento špecifický variant sa však objavil len nedávno. Vzniklo niekoľko slovenských, českých a hlavne poľských falošných profilov, ktoré šíria spomínané odkazy.

ESET_Facebook1

 

„Ak sa chcete podobným hrozbám v budúcnosti vyhnúť, odporúčame na zatvorenie reklamy na neznámych stránkach použiť radšej klávesu “ESC”, alebo vyčkať, kým reklama nezmizne sama. V prípade, že sa vám správanie stránky zdá podozrivé, radšej danú záložku čo najrýchlejšie zatvorte, napríklad klávesovou skratkou CTRL+F4. Ak máte podozrenie, že už ste klikli na niečo, na čo ste nemali, skontrolujte si váš facebookový profil a prípadné nechcené príspevky odtiaľ vymažte manuálne,“ radí Trebula.

 

 

Zdroj : tlačová správa

17.07.2015

+