MojWindows

Spoločnosť Microsoft na svojej Build konferencií oznámila dôležitú správu týkajúcu sa operačného systému Windows 10 pre smartfóny. Dátum jeho vypustenia na trh sa totiž odkladá. Joe Belfiore vysvetlil verejnosti plány spoločnosti nasledovne:

Naše buildy pre mobilné zariadenia tu nie sú takú dobu ako tie týkajúce sa počítačov. Preto sme sa rozhodli pridať mobilnú verziu neskôr ako počítačovú. Niektoré zariadenia a vlastnosti neprídu zároveň s Windows 10. Z pohľadu zariadení je našim hlavným cieľom dodať Windows 10 v prvom rade na počítače.

Nie je to nakoniec veľké prekvapenie, že sa Microsoft rozhodol uprednostniť počítačovú platformu pred mobilnou. Pre spoločnosť je určite väčšou prioritou platforma, ktorá má viac používateľov. Koniec koncov tomu tak bolo aj pri vypustení Windows 8.1. Mobilná verzia taktiež prišla na trh neskôr. Zdá sa teda, že Microsoft pokračuje v rovnakom trende. Belfiore okrem neskoršieho uvedenia mobilnej platformy na trh spomenul aj fakt, že nie všetky vlastnosti na Windows 10 budú dostupné okamžite po vydaní. Táto správa je určite sklamaním. Microsoft totiž chodí z miesta na miesto a vychvaľuje svoj nový systém do nebies a nakoniec z „úžasných“ nových vlastností neuvidíme možno ani polovicu. Belfiore síce pokračoval v tom, že v najbližších týždňoch po vydaní používatelia obdržia systémové aktualizácie, ktoré pridajú do systému chýbajúce nástroje a vlastnosti, no aký je potom zmysel uvedenia Windows 10 na trh pokiaľ bude nekompletný a určite plný chýb. Microsoft si týmto rozhodnutím môže odohnať množstvo používateľov.

Keď si to zhrnieme, tak odloženie uvedenia mobilnej platformy Windows 10 znamená aj odloženie predstavenia nových smartfónov a vypustenie Windows 10 na počítače bez všetkých nástrojov a vlastností by mohlo znamenať stratu používateľov, ktorým sa nebude páčiť tento krok. Microsoft sa taktiež stále nevyjadril ku konkrétnemu dátumu, kedy Windows 10 príde na trh, no môžeme počítať s tým, že to bude pravdepodobne koncom júla alebo začiatkom augusta.

Zdroj: theverge

01.05.2015

+