MojWindows

Spoločnosť Microsoft odhalila svoju novú stratégiu pre nový operačný systém Windows 10, ktorý má za úlohu pokryť všetky platformy. Výsledom je až 7 rôznych verzií Windows 10 od smartfónov cez domácnosti a školstvo až po biznis sféru.

Windows 10 Home

Home verzia je tradičnou súčasťou operačného systému Windows a nesmie chýbať ani pri 10. pokračovaní. Ide o verziu navrhnutú pre bežného používateľa, ktorý využíva svoje zariadenie v domácnosti. Môžeme tu teda nájsť nástroje ako hlasovú asistentku Cortana, nový Edge prehliadač, funkciu Continuum,Windows Hello a celý rad ďalších vstavaných aplikácií.

Windows 10 Pro

Windows Pro poznáme taktiež už dlhšiu dobu a verzia pre Windows 10 sa veľmi nelíši od svojich predchodcov. Je postavená na základnej funkcionalite Home verzie, no je zameraná na potreby menších organizácií. Pomáha teda biznisu so správou zariadení, aplikácií a dôležitých dát. Obsahuje aj veľmi dôležitý nástroj Windows 10 Update for Business, ktorý umožňuje IT administrátorom kontrolovať kedy a ako budú používatelia dostávať aktualizácie na svoje zariadenia.

Windows 10 Enterprise

Ako z názvu vyplíva, táto verzia je zameraná na stredne veľké a veľké spoločnosti, ktoré vyžadujú vysokú mieru bezpečnosti a kontroly nad zariadeniami v sieti. Najdôležitejšou vlastnosťou tu je dlhodobý prístup k servisnej pobočke za účelom jeho rozmiestňovania na klúčové zariadenia v organizácií.

Windows 10 Education

Využitie tejto verzie je jasné. Je zameraná na školy a univerzity a bude dostupná cez akademické licencie. Taktiež bude existovať pre študentov a školy možnosť aktualizácie z Windows 10 Home alebo Pro na verziu Education.

Windows 10 Mobile

Túto verziu sme si už spomenuli v predchádzajúcom článku, no v skratke ide o operačný systém navrhnutý pre smartfóny a malé tablety za účelom získania maximálnej používateľskej spokojnosti.

Windows 10 Mobile Enterprise

Mobilná verzia, ktorá je zameraná na organizácie, ktoré potrebujú mať kontrolu nad prenosnými zariadeniami a dátami, ktoré sú na nich uložené. Administrátori taktiež môžu kontrolovať kedy a ako sa budú vykonávať aktualizácie na týchto zariadeniach a v systéme sa objaví aj nová bezpečnostná správa dát, ktorá ich ochráni pred prípadným útočníkom.

Windows 10 IoT Core

Posledná verzia nesie trošku zvláštny názov a je navrhnutá pre malé a lacné zariadenia. Je zameraná v prvom rade na vývoj Internet of Things.

Microsoft už niekoľkokrát zdôraznil fakt, že Windows 10 bude bezplatne dostupný pre všetkých používateľov, no len v priebehu prvého roka. Po uplynutí tohto obdobia bude totiž potrebné za tento systém zaplatiť. Zatiaľ však nie je nikomu známe koľko bude musieť používateľ doplácať za tento nový výtvor od spoločnosti Microsoft. Nepoznáme ani cenu Enterprise verzie.

 

Zdroj: neowin

14.05.2015

+