MojWindows

Spoločnosť Microsoft na špeciálnej udalosti zameranej na univerzálny operačný systém Windows 10 konečne predstavila aj jeho verziu pre smartóny a bol predvedený na zariadení Nokia Lumia 1520.

7 6

Windows 10 pre smartfóny disponuje veľkým množstvom noviniek, tak si poďme spomenúť aspoň niektoré, aby sme si ho lepšie priblížili. Zmenu, ktorú okamžite môžeme zaznamenať sa odohráva na pracovnej ploche, kde si môžeme všimnúť, že obrázok na pozadí je skutočne „na pozadí“ a neprelieva sa z ikonami. Zaručuje sa tak lepšia prehladnosť pracoviska. Zmenami prešlo aj centrum akcií, ktoré sa vo Windows 10 môže zosynchronizovať s vašim počítačom a môžete tak vidieť nielen čo sa deje na vašom laptope alebo desktope, ale aj na smartfóne. Ktorékoľvek upozornenie je možné okamžite zmazať ako už bolo predvedené na predchádzajúcich buildoch Windows 10. V hornej časti centra akcií sa už tradične nachádza lišta, ktorá sa však teraz dá rozkliknúť a ponúka tak väčšie množstvo funkcií na jednom mieste.

5 4

Najväčšou zmenou však prešli nastavenia, ktoré sú vymodelované do univerzálneho vzhľadu, s ktorým sa používatelia budú stretávať aj na svojich počítačoch. Musím povedať, že nové usporiadanie sa mi páči viac, pretože je prehľadnejšie a človek nie je nútený väčšmi scrolovať, aby sa dostal na vybranú položku. Microsoft taktiež implementoval hlasove nadiktovanie textovej správy, takže používateľ už nebude nútený písať do virtuálnej klávesnice. Svoj odkaz telefónu jednoducho nadiktuje, pričom systém rozpoznáva aj mená kontaktov uložených v telefóne. Systém umožňuje používateľovi aj rýchlo zmeniť spôsob písania správ. Môže sa totiž prepnúť z klasickej SMS na Skype a v neskorších verziách Windows 10 by sme mali vidieť aj podporu pre Facebook, či Twitter. Novinkou je aj premiestniteľná virtuálna klávesnica, ktorá sa dá aj zmenšiť, takže ľudia s menšou rukou dokážu napísať správu aj pomocou jednej ruky veľkom zariadení ako je napr. Lumia 1520.

3 2 1

Windows 10 pre smartfóny prichádza aj s optimalizovanou dotykovou aplikáciou Office, úplne novým klientom Outlook, kalendárom a vylepšenou aplikáciou pre fotografie. Nesmieme zabudnúť aj na nový internetový prehliadač Spartan, o ktorom si ale povieme v ďalšom článku.

Zdroj: theverge

21.01.2015

+