MojWindows

Výskumník spoločnosťi Eset, Pablo Ramos varuje pred predmetom e-mailu, ktorý v používateľovi vzbudzuje dojem faxovej správy. Ide totiž o vírus Trojan, ktorý sa po otvorení prílohy nakopíruje do počítača Win32/TrojanDownloader.Elenoocka.A a následne spustí trójskeho koňa Win32/FileCoder.DA (CTB-Locker), ktorý používateľovi zablokuje prístup k súborom.

2

Tento vírus ohrozuje ako domácnosti, tak aj firmy a za opätovné získanie prístupu k osobným súborom žiada od používateľa 1500 €. Najviac zasiahnuté regióny sú stredná a východná Európa, no vírus neobišiel ani Latinskú Ameriku. Eset taktiež upozornil, že po spustení malvéru sa zašifrovaný obsah počítača nedá odšifrovať alternatívnym spôsobom. Napadnutý používateľ následne dostane návod ako uhradiť spomínanú čiastku útočníkom. Pozor! Transakciu nie je možné vystopovať, ako aj nie je možné od banky požadovať vrátenie peňazí.

malver

Dávajte si teda dobrý pozor na to, aké prílohy vo svojich mailoch otvárate, pretože jedna z nich môže obsahovať práve spomínaný malvér. Vyhýbajte sa preto podozrivým mailom a obsahom, o ktorých si nie ste istí, že sú bezpečné a radšej ich odstráňte z vašej pošty.

Zdroj: zive.sk

26.01.2015

+