MojWindows

Spoločnosť Microsoft chystá budúci rok najväčšie prepúšťanie vo svojej histórii. O prácu príde až 18 000 zamestnancov, pričom veľká väčšina z nich patrí do mobilnej divízie spoločnosti Nokia, ktorú Microsoft prednedávnom odkúpil.

Zamestnanci, ktorých sa prepúšťanie týka, sa po vyhlásení spoločnosti pustili do rozsiahlych protestných akcií. Microsoft totiž pred dokončením akvizície prisľúbil, že minimálne rok ponechá zamestnanecké stavy na svojej počiatočnej hodnote. Aby spoločnosť zmiernila napätie, rozhodla sa zamestnancom navrhnúť dobrovoľné opustenie firmy. V rámci balíčka pri odchode by takýto zamestnanci dostali ako darček smartfón Nokia Lumia 630. Pre zamestnancov to ale znamená iba cenu útechy, keďže zariadenie sa v Číne predáva za približne 800 jüanov, čo je v prepočte necelých 100€. Za jeden deň môže pritom tento smartfón dostať približne 300 zamestnancov.

Lumia_630_3G-stack

Nokia Lumia 630 bola predstavená spolu s ďalšími smartfónmi na konferencii Build 2014. Smartfón zaujme svojou cenovou dostupnosťou, no zároveň nesklame ani po stránke hardvéru. Nájdeme v ňom procesor Qualcomm Snapdragon 400, ktorého štyri jadrá tykajú na frekvencii 1,2 GHz. Pamäť RAM má kapacitu 512 MB, vnútorná pamäť má 8 GB a 4,5-palcový displej disponuje rozlíšením 854 x 450 pixelov.

Veľké prepúšťanie zažije aj fínska pobočka Nokie, odkiaľ má odísť 1 100 zamestnancov. To sú pre fínsku ekonomiku veľmi zlé správy, pretože krajina sa už dlhšiu dobu trápi kvôli zníženému odbytu technologických výrobkov ako aj úpadku drevárskeho priemyslu. Tieto problémy teda zrejme nevyrieši ani Lumia 630, ktorú dostanú dobrovoľne odchádzajúci zamestnanci zadarmo.

Zdroj: Bloomberg, Marketwatch

12.08.2014

+