MojWindows

Nová verzia operačného systému Windows možno zjednotí systém zo všetkých zariadení do jedného. To znamená, že novinky pripravované pre desktopovú verziu Windowsu sa pravdepodobne objavia aj na smartfónoch a tabletoch so systémom od Microsoftu. Vo Windows Phone 9 tak možno uvidíme interaktívne notifikácie a režim zdvojenej obrazovky pre spustenie dvoch aplikácií vedľa seba na jednom displeji.

Vývojárska verzia systému Windows Phone 9, známeho aj ako Treshold, by sa mohla objaviť už začiatkom budúceho roka. Podľa najnovších informácií existuje veľmi reálna šanca, že už v tejto verzii systému uvidíme niektoré z vyššie spomínaných noviniek. Interaktívne notifikácie existujú na operačnom systéme Android už pomerne dlho a možnosť reagovať na upozornenia bez nutnosti otvárať príslušnú aplikáciu sa stala jednou z hlavných výhod Androidu oproti konkurencii. Novú funkciu pridala spoločnosť Apple do svojho najnovšieho systému iOS 8 a zrejme už čoskoro ju uvidíme aj na zariadeniach s operačným systémom Windows Phone. Vďaka tomu bude možné zmazať či archivovať mail priamo z prostredia centra upozornení, či jednoduchým kliknutím rovno začať písať odpoveď na správu.

htc

Ďalšou významnou novinkou bude zrejme aj možnosť používať dve aplikácie súčasne na jednej obrazovke. Aj túto funkciu poznáme zo zariadení s Androidom, pričom priekopníkom v tomto smere je najmä Samsung so svojou líniou smartfónov a tabletov Galaxy. Hoci Android túto funkciu vstavanú stále nemá, existuje už niekoľko spôsobov, ako získať režim zdvojenej obrazovky aj na zariadeniach ďalších značiek. Podľa všetkého bude táto funkcia dostupná aj pre Windows Phone, no zrejme bude existovať obmedzenie na veľkosť displeja. To by znamenalo, že zariadenia s najmenším displejom by neboli schopné čerpať výhody novej funkcie a potešili by sa tak iba užívatelia tabletofónov či tabletov.

Nové funkcie uvidíme možno už čoskoro. Windows 9 pre počítače príde vo vývojárskej verzii možno už túto jeseň a funkcie tohto operačného systému by nám mohli naznačiť, akým smerom sa bude uberať aj Windows Phone 9, ktorého vývojárska verzia by sa mala objaviť niekoľko mesiacov potom. Ak by sa aspoň niektorá z týchto sľúbených funkcií naozaj objavila v novom operačnom systéme od Microsoftu, užívatelia by sa určite potešili a potenciálne by to mohlo znamenať aj nárast trhového podielu Windows Phone, ktorý operačný systém veľmi potrebuje.

Zdroj: NokiaPowerUser via PhoneArena

27.08.2014

+