MojWindows

Posledné 2 mesiace v štatistikách vidíme najmä rapídny rast smartfónu Lumia 630 na trhu. V máji tohto roka sa totiž 630 nachádzala až na 30. mieste v rebríčku popularity. Do dnešného dňa poskočila o celých 10 miest. Príčinou takého rastu je fakt, že toto zariadenie a Lumia 635, sú prakticky náhradou najpopúlárnejšieho Windows Phone smartfónu Lumia 520.

june-stats-hero

Tri najpoužívanejšie WP zariadenia sú stále Lumia 520, Lumia 625 a Lumia 920, no každé spomenuté už zažilo svoju najväčšiu slávu a ich počet sa rapídne nezvyšuje.

Používanie najnovšieho operačného systému Windows Phone 8.1 taktiež rastie vďaka programu Preview for Developers a celému množstvu nových zariadení, ktoré pod ním pracujú. V máji ním disponovalo len 5.2 % všetkých WP zariadení. V júni to už bolo 7.7 %, pričom starý systém Windows Phone 7.x bol so svojimi 17 % prudko na ústupe. Je teda veľmi pravdepodobné, že v dohľadnej dobe WP 8.1 zosadí starý operačný systém z jeho trónu.

Ďalším zaujímavým štatistickým faktom je, že Nokia si stále udržiava prvú priečku medzi používanými WP zariadeniami. V júni jej podiel na trhu predstavoval takmer 94 % všetkých WP zariadení. Tento mesiac však konkurencia ako Micromax, Panasonic a Prestigio pritvrdila a konečne sa ukázala v štatistikách vďaka novým zariadeniam, takže je len otázkou času, kedy podiel Nokia zariadení na trhu začne klesať.

Nasledujúci graf ukazuje, v ktorých krajinách na svete sa používa najviac WP zariadení.

top20

Ak si tento graf rozoberieme, zistíme, že krajiny ako USA (#1) alebo Čína (#6) sa obe nachádzajú v prvej desiatke, čo je zaujímavé, pretože sa údajne WP zariadeniam na týchto trhoch nedarí veľmi dobre. Opak je zrejme pravdou. Prvú šestku teda tvoria krajiny USA s 11 %, India so 7.5 %, Brazília so 6.9 %, Rusko  a Taliansko so 4.3 % a nakoniec Čína s 3.7 %. Tieto fakty sú veľmi zaujímavé a dúfame, že vám poskytli aspoň čiatočný pohľad na svet Windows Phone zariadení.

Zdroj: winsupersite

30.07.2014

+