MojWindows

V poslednej dobe sa objavuje čoraz viac informácií o tom, že Microsoft sa všemožne snaží priniesť jeden univerzálny operačný systém, ktorý by fungoval na všetkých zariadeniach, ktoré používajú niektorý zo súčasných OS spoločnosti. CEO spoločnosti Satyna Nadella aj oficiálne potvrdil, že Microsoft sa zameria práve na takúto unifikáciu svojich systémov.

Hlavnou výhodou takéhoto systému by bola najmä možnosť programovať aplikácie, ktoré by boli kompatibilné so zariadeniami všetkých veľkostí. Takúto funkcionalitu by mal umožniť aj kernel, ktorý zrejme ponesie označenie OneCore. Tým by Microsoft získal obrovskú výhodu nad svojimi úhlavnými konkurentmi. Apple stále ponúka dva rozdielne operačné systémy – iOS pre smartfóny a tablety a Mac OS pre laptopy. Ak by sa ale naplnila vízia Microsoftu, nový operačný systém by mohol bežať na telefónoch, tabletoch, všetkých počítačoch a aj na herných konzolách Xbox. Vďaka tomu by bolo možné pracovať s rovnakými aplikáciami na všetkých zariadeniach a okrem lepšej kompatibility jednotlivých zariadení by bolo možné vytvárať väčšie množstvo aplikácií, keďže vývojári budú musieť svoj titul vyvíjať iba raz a hneď bude dostupný na obrovskom množstve zariadení.

microsoft-prepustanie-cover

Aj tento krok jasne definuje, kadiaľ by sa chcel Microsoft v budúcnosti uberať. Prednedávnom zrušila spoločnosť podporu pre zariadenia s Androidom, ako aj pre zariadenia Nokia Asha a Series 40. Všetky svoje prostriedky bude zrejme Microsoft teraz usmerňovať do tvorby jednotného systému, ktorý by znamenal značnú výhodu oproti svojim konkurentom.

Zdroj: Business Insider via The Verge

23.07.2014

+