MojWindows

Dnešným dňom uvoľnil Microsoft najnovšiu verziu SDK svojho mobilného operačného systému developerom. Tí sa ihneď pustili do jeho rozboru a správy o novom systéme zaplavili internet. Windows Phone 8.1 prináša niekoľko zmien a inovácií, ktoré sme zhrnuli v krátkosti v nasledujúcom článku.

Prvou, v celku zásadnou zmenou, je zjednotenie obchodu s aplikáciami Windows Phone Store s obchodom Windows Store, čo znamená, že na svoje mobilné zariadenie si v novej verzii WP 8.1 môžete nainštalovať aj aplikácie prvotne určené pre tablety a PC. Tie budú šírené vo formáte .appx, ktorý teraz prislúcha desktopovým aplikáciám.

wp-8.1-leak

Novinkou je tiež možnosť zmeniť natívnu aplikáciu pre SMS správy. Tú si po novom môžu stiahnuť používatelia z obchodu s aplikáciami a zvoliť ju za predvolenú v nastaveniach. Novou predinštalovanou aplikáciou sa stal Battery Power Sense, ktorý umožní detailnejšie sledovať spotrebu a výdrž batérie. Pribudne tiež podpora pre VPN a nové verzie aplikácií SkyDrive, Office, OneDrive a ďalších, ktoré vytvára sám Microsoft. Po novom sú dostupné aj samostatné aplikácie na hudbu a video, pričom pribudne aj titul pre podcasty a púšťanie internetových rádií.

wpcamera81

Takto vyzerá nové prostredie kamery.

Nová verzia multitaskingu umožní jednoduchšie zabíjanie procesov na pozadí a poteší aj nová aplikácia pre kameru. Tá ponúkne viac možností priamo na lište v hornej časti obrazovky. Multimédiá si užijeme aj s novou aplikáciou pre YouTube, ktorá spolupracuje s novou verziou prehliadača Internet Explorer. Jednou z najzaujímavejších noviniek je hlasový asistent Cortana, ktorý je však zatiaľ nedostupný, nakoľko tlačidlo vyhľadávania spustí iba niekoľko chybových hlášok. Musíme si preto počkať na stabilnú verziu nového systému Windows Phone 8.1, ktorý by mal byť predstavený už 28. februára pri špeciálnej príležitosti v Londýne, aby sme zistili, čo ďalšie je v systéme nové. O prípadných novinkách vás budeme včas informovať.

Zdroj: TheVerge

11.02.2014

+