MojWindows

Operačný systém od Microsoftu môžete v súčasnosti spustiť na zariadeniach s rôznou veľkosťou. Či už sú to stolové počítače, notebooky, tablety alebo smartfóny, tak na všetkých sa nachádza OS Windows. Na nešťastie, nie všetky aplikácie je možné spustiť na všetkých zariadeniach. Microsoft totižto s týmito prístrojmi dodáva rôzne verzie svojho OS. Ak teda na Windowse spustíte jednu aplikáciu, nie je zaručené že bude fungovať aj na tabletoch s Windowsom RT alebo na smartfónoch s Windows Phone. Microsoft by chcel urobiť prielom aj v tejto oblasti a plánuje svoj OS viac zjednotiť.

Softvérový gigant zvažuje vytvorenie obchodu Windows Store, ktorý by ponúkal univerzálne aplikácie. Podľa Microsoftu by to mal umožniť fakt, že až 80% XAML kódu je rovnaký pre obe platformy – Windows Phone aj Windows. Vývojári budú môcť využiť nástroj Visual Studio, ktorý umožní pracovať súčasne na dvoch projektoch určených pre rôzne veľkosti displeja. Navyše, pri dokončení aplikácie sa automaticky vytvoria dve verzie AppX balíkov pre Windows aj Windows Phone. Nahradiť by mali súčasné súbory typu XAP.

Nový systém publikovania aplikácií a ich zjednotenie pre beh na rôznych verziách OS Windows by sa mohol stať skutočným po uvedení Windows Phone 8.1.

windows-universal-store-leak-01

13.02.2014

+