MojWindows

Nokia na svojom oficiálnom blogu informovala o dostupnosti aktualizácie pre svoje smarfónu z rady Lumia. Tá so sebou okrem updatu GDR 3 pre OS Windows Phone 8 prináša aj niekoľko nových funkcií,  vylepšení vo fotografovaní, či aktualizované aplikácie. Na čo všetko sa môžete tešiť?

Lumia Black update prináša podporu pre adresáre na domácej obrazovke Windows Phone 8. Aplikácie tak bude možné jednoducho usporiadať podľa vlastnej potreby do priečinkov, ktoré sa na ploche zobrazia v podobe veľkej dlaždice. Jej názov je pritom možné ľubovoľne meniť.

Vylepšené boli aj notifikácie aplikácií, ktoré sa zobrazujú v reálnom čase už aj na uzamknutej obrazovke. Upozornenia na dôležité udalosti, ako telefónne hovory, SMS správy, e-maily, či novinky z Twitteru a Facebooku, sa tak budú zobrazovať na displeji ihneď po jeho zapnutí, čo ocení nejeden používateľ Lumií.

Pre lepšiu podporu príslušenstva prináša Nokia s updatom aj podporu technológie Bluetooth LE (low energy), ktorá ponúka predovšetkým nižšiu spotrebu energie pri komunikácii napríklad so športovým príslušenstvom. Novinkou je potom aj funkcia s názvom Nokia Refocus, ktorá umožňuje jednoduché preostrovanie fotografií a to aj po ich vytvorení. V príncípe funguje tak, že fotoaparát podľa scény vytvorí 2 – 8 fotografií s rôznym bodom zaostrenia, ktoré následne spojí do jednej. Výsledkom sú fotografie podobné tej, ktorú pridávame nižšie. Treba pripomenúť, že Nokia Refocus funguje len na zariadeniach s minimálne 1 GB RAM.

Nokia s updatom prináša aj funkciu Beamer, ktorá umožní streamovanie obrazovky do ostatných zariadení pripojených do internetu. Stačí poslať URL adresu a otvoriť ju na druhom smartfóne, tablete alebo televízore. Obraz z Nokie sa bude prenášať v reálnom čase. Opäť však platí, že zariadenie s menšou ako 1 GB pamäťou RAM túto funkciu nebudú môcť použiť.

beamer_800

Ďalšie funkcie sa týkajú predovšetkým fotografie. Nokia Black Update má nový Storyteller, ktorý debutoval na Nokii Lumia 1520 a 2520 minulý rok. Teraz bude dostupný aj na ďalších Lumia smartfónoch. Aplikácia dokáže usporiadať fotografie podľa dátumu, miesta, vďaka čomu budete mať lepší prehľad o všetkých snímkoch. Tešiť sa môžete aj na novú verziu aplikácie Kamera, ktorá spája funkcie Nokia Pro Camera a Smart Camera. Pre PureView smartfóny bola dostupná už od minulého roka, s updatom však prichádza aj do ostatných WP8 zariadení Lumia. Na Lumii 1020 bude navyše podporované aj vytváranie fotografií v bezstratovom formáte RAW DNG, ktorý umožní lepšiu kontrolu nad úpravami fotografií, čo poteší najmä skúsenejších nadšencov fotografie.  Nakoniec je to aj nový algoritmus pre spracovanie snímkov. Tento ďalej vylepšuje ich kvalitu, vďaka čomu vyzerajú prirodzenejšie. Znížená bola aj úroveň šumu vo fotografiách.

Nokia-Camera-01

Súčasťou aktualizácie je aj niekoľko noviniek, ktoré pochádzajú už z dielní Microsoftu. Je to napríklad nový mód pre automobily, ktorý vypne nepotrebné súčasťi a vy sa tak môžete naplno venovať riadeniu. Pribudla aj možnosť nastaviť zvonenia pre kontakty, ukončiť aplikácie priamo z multitaskingového okna, či vypnúť otáčanie displeja pri aktivovanej uzamykacej obrazovke.

DOSTUPNOSŤ

Black Update pre Lumie 925 a 1020 je už dostupný aj na Slovensku. Pri ostatných modeloch musia majitelia vyčkať niekoľko týždňov, dostupnosť môžete skontrolovať na oficiálnych stránkach Nokie.

[vc_video title=“Nokia Lumia Black Update“ link=“http://www.youtube.com/watch?v=JzxSo-pI-YE“]

Zdroj nokia

10.01.2014

+