MojWindows

Pred pár dňami sa do obehu dostali informácie o novej, značne odľahčenej, edícii Windows 10 s označením „Windows 10 Lean“, respektíve „Windows 10 CloudE“, ktorá je o približne 2 GB menšia než Windows 10 Pro.

Zoštíhlenie bolo dosiahnuté odstránením viacerých prvkov, ako sú pozadia pracovnej plochy, ovládače pre CD/DVD mechaniky, či rôzne systémové nástroje. Prvotné informácie však boli veľmi strohé, a tak sa nevedelo, za akým účelom bola nová edícia vlastne vytvorená.

Portálu WindowsCentral sa teraz podarilo zistiť viacero podrobností, a na túto základnú otázku priniesol odpoveď – „Windows 10 Lean“ je interné označenie pre zoštíhlený Windows 10 vytvorený pre zariadenia so 16 GB úložiskom.

Odstránením vecí, ktoré väčšina používateľov aj tak nepoužíva, systém znižuje svoju veľkosť na disku, no pritom stále ponúka známy základ bez väčších obmedzení.

To, že v systéme nie sú nainštalované aplikácie ako Internet Explorer, Skicár, Fotografie, Hudba Groove alebo Filmy a TV programy väčšine bežných používateľov príliš vadiť nebude, navyše chýbajúce veci je možné nainštalovať.

Používať je totiž možné všetky aplikácie, nie len tie z ponuky obchodu Microsoft Store, hoci edícia ako taká môže bežať aj v takzvanom „režime S“.

Microsoft chce pomocou nej bojovať s problémom, kedy sú používatelia tabletov a lacných notebookov s nízkou kapacitou disku nútení používať neaktuálnu verziu Windows 10, nakoľko pre inštaláciu novšej verzie jednoducho nie je dostatok miesta.

Kvôli tomu sú ochudobnení o nové funkcie, ale hlavne opravné a bezpečnostné záplaty, keďže staré verzie Windows 10 postupne prichádzajú o podporu.

Pre „zoštíhlený Windows 10“ majú byť v príprave aj zmeny aktualizačného mechanizmu, aby sa zabezpečilo to, že používatelia nebudú mať žiadne problémy s inštaláciou veľkých aktualizácií, kedy by sa museli vrátiť na predošlú verziu. Na vytvorenie komplexných záloh totiž nemajú priestor.

„Windows 10 Lean“ sa nachádza v prvotnom štádiu príprav, preto zatiaľ nie je známe kedy, a či vôbec, bude oficiálne uvedený. Podobným spôsobom sa však do obehu dostali aj informácie o edícii Windows 10 S.

Náš tip
Ako na diaľku pomôcť s počítačom cez nástroj Rýchla pomoc vo Windows 10

Zdroj: WindowsCentral

25.04.2018

+