MojWindows

Po tom, čo ČSOB oznámila plánované ukončenie podpory a funkčnosti aplikácie ČSOB SmartBanking pre mobilný Windows sme boli prirodzene zvedaví, ako sú na tom s podporou svojich aplikácií zvyšné banky pôsobiace na Slovensku. Päticu, ktorá disponuje aplikáciami pre Windows smartfóny sme preto oslovili s otázkami o aktuálnej podpore a ďalších plánoch. Dopadlo to tak, že z oslovenej päťky sme sa odpovedí dočkali v štyroch prípadoch.

Doplnené odpovede od mBank.

Fio Banka

Za Fio Banku na otázky odpovedal hovorca banky, Zdeňek Kovář.

„Na letošní rok chystáme novou mobilní aplikaci Smartbanking, kterou plánujeme pro Android a iOS. Během přechodného období budeme ještě podporovat i starou verzi, která je nyní dostupná i pro Windows Phone, ale do budoucna dojde k ukončení podpory tohoto operačního systému. Je to nejen z důvodu neustále klesajícího počtu uživatelů, ale také proto, že Windows nemá v plánu operační systém dále rozvíjet.“

mBank

Neplánujete v dohľadnej dobe ukončiť podporu a funkčnosť svojich mobilných aplikácií s ohľadom na nízky počet používateľov a zastavenie ďalšieho vývoja mobilnej platformy zo strany Microsoftu? Pokiaľ nie, chystá sa ďalší rozvoj funkcií alebo dôjde len k udržiavaniu aktuálneho stavu aplikácií pre existujúcich klientov, ktorí ešte stále pre mobilné bankovníctvo využívajú smartfóny so systémom Windows?

V mBank aktuálne žiaden iný vývoj k tejto záležitosti neplánujeme, keďže počet klientov na tejto platforme klesá.

Aký veľký podiel v súčasnosti tvoria klienti, ktorí aktívne využívajú mobilné aplikácie pre W10M/WP?

V súčasnosti platformu WM/WP využíva menej ako 1.5% všetkých mobilných klientov.

Neuvažujete nad prechodom k aplikáciám pre Windows 10, ktoré by boli využiteľné na tabletoch, konvertibilných zariadenia a podobne?

Primárne sa sústreďujeme na Android a iOS. Samozrejme, pozorne sledujeme vývoj na trhu a pokiaľ sa vyskytne zaujímavá príležitosť, určite budeme o nej uvažovať.

Tatra banka

Oslovili sme priamo Lukáša Mochňáka, vedúceho oddelenia rozvoja mobilných aplikácií a webov Tatra banky.

Aplikáciu Tatra banka využíva na mobilnej platforme Windows Phone 8 a Windows 10 menej ako 2% klientov. Banka v najbližších týždňoch plánuje svoju aplikáciu Tatra banka pre Windows Phone 8 stiahnuť z ponuky obchodu Microsoft Store, čo znamená, že používatelia si ju už nebudú môcť stiahnuť (ale tí čo ju majú, ju ešte nejaký čas budú vedieť používať). Bližšie informácie o tom, kedy k tomu dôjde ani podrobnosti o ďalšom rozvoji aplikácie Tatra banka Win10 nebolo možné poskytnúť.

Tatra banka

VÚB banka

Za VÚB banku na naše otázky odpovedala Petra Czikorová z oddelenia e-Biznis VUB. Kontakt sprostredkovalo tlačové oddelenie banky.

Neplánujete v dohľadnej dobe ukončiť podporu a funkčnosť svojich mobilných aplikácií (pre Windows) s ohľadom na nízky počet používateľov a zastavenie ďalšieho vývoja mobilnej platformy zo strany Microsoftu?

Zatiaľ neplánujeme úplne prestať podporovať funkčnosť našej aplikácie pre Windows.

Pokiaľ nie, chystá sa ďalší rozvoj funkcií alebo dôjde len k udržiavaniu aktuálneho stavu aplikácií pre existujúcich klientov, ktorí ešte stále pre mobilné bankovníctvo využívajú smartfóny so systémom Windows?

Pre užívateľov WP udržujeme aktuálny stav aplikácie a  v blízkej dobe neuvažujeme nad rozvojom funkcií.

Aký veľký podiel v súčasnosti tvoria klienti, ktorí aktívne využívajú mobilné aplikácie pre W10M/WP?

Ku koncu roka 2017 tvorili používatelia platformy WP len 1% z aktívnych používateľov našej aplikácie VUB Mobil Banking. Počet týchto klientov už dlhodobejšie každý mesiac klesá.

Neuvažujete nad prechodom k aplikáciám pre Windows 10, ktoré by boli využiteľné na tabletoch, konvertibilných zariadenia a podobne?

Zatiaľ o tom neuvažujeme, ale všetko závisí hlavne od vývoja situácie na trhu.

UniCredit Bank

UniCredit Bank na otázky nereagovala. V obchode Microsoft Store však svieti upozornenie, že aplikácia nebude od 10. februára dostupná a po tomto termíne sa do nej ani nebude možné prihlásiť. V podstate tak ide o rovnakú situáciu ako v prípade ČSOB. Aplikácia bola poskytovaná pre smartfóny so systémom Windows Phone 8.0 a novšie.

24.01.2018

+