MojWindows

S vydaním Windows 10 bola zo strany Microsoftu zvolená zaujímavá stratégia, kedy majitelia systémov Windows 7 a 8.1 mohli na túto novinku prejsť bezplatne. Ponuka bola platná pre všetkých domácich používateľov s platnou licenciou na spomínané systémy a využiť ju mohli počas jedného roka od oficiálneho vydania Windows 10. Používatelia, ktorí túto ponuku využili, „desiatku“ získali bezplatne natrvalo, teda až dokonca životnosti samotného zariadenia, na ktorom bol prechod vykonaný. Licencia sa viazala priamo na základnú dosku zariadenia a bežná výmena komponentov tak nebola problémom.

Vôbec prvýkrát tak došlo k situácii, kedy Microsoft ponúkol svoj najnovší operačný systém bezplatne, aj keď len vybranému počtu používateľov, a v časovo obmedzenej ponuke. Majitelia starších edícií (Vista, XP…), ako aj úplne noví zákazníci si však stále museli za systém zaplatiť. Po tom, ako 29. júla 2016 uplynul spomínaný rok skončila platnosť ponuky na bezplatný prechod a platiť už museli takmer všetci.

Stále totiž existovala menej známa možnosť priamo od Microsoftu, ako na Windows 10 prejsť bezplatne. Oficiálne síce bola určená pre ľudí, ktorí využívajú takzvané asistenčné technológie, no reálne neprebiehala žiadna kontrola a využiť ju tak mohol hocikto. Používateľ pri spustení bezplatnej inovácie len čestne prehlásil, že v systéme používa akýkoľvek asistenčný nástroj.

Ponuka bez kontroly a prístupná každému

Nedochádzalo ani k žiadnemu obmedzeniu na konkrétnu technológiu zjednodušeného ovládania, a oficiálne stanovisko hovorilo, že pokiaľ v systéme Windows dochádza k používaniu akéhokoľvek asistenčného nástroja, používateľ mal nárok na využitie tohto bezplatného prechodu. Celá ponuka bezplatného prechodu sa spoliehala na dobré slovo a svedomie každého zákazníka. Microsoft totiž nemal ani právo zasiahnuť do súkromia používateľa takým spôsobom, aby dokázal potvrdiť, či skutočne dochádza k používaniu niektorej z asistenčných technológií. Medzi nimi sa navyše nachádzajú aj veci ako virtuálna klávesnica, vyšší kontrast, zväčšovanie sklo alebo Moderátor.

V čase, kedy už bolo nutné za licenciu edície Home uhradiť 135€ išlo o veľmi lákavú možnosť a nakoľko neexistovala žiadna kontrola, či reálne obmedzenie, množstvo používateľov ju aj využilo. Zaujímavé bolo aj to, že kým pôvodná ponuka na získanie bezplatného Windows 10 platila len počas prvého roka, tá súvisiaca s asistenčnými technológiami nebola až doteraz časovo obmedzená.

Nakoniec len do konca tohto roka

Nie je známe, či za to môže skutočnosť, že dochádzalo k zneužívaniu ponuky alebo, či Microsoft od začiatku počítal s určitým časovým obmedzením, no realita je taká, že využiť sa dá už len do konca tohto roka. Na sprievodnej stránke k tejto ponuke sa ako termín ukončenia objavil 31. december 2017. Oficiálne tak dôjde k ukončeniu jednej z posledných možností ako Windows 10 získať bezplatne. Nateraz nevieme ani to, či od nového roka bude používateľom asistenčných technológií ponúkaná špeciálna cena, za ktorú budú môcť získať licenciu alebo, či budú platiť plnú sumu ako všetci ostatní zákazníci.

01.11.2017

+