MojWindows

Od oficiálneho predstavenia operačného systému Windows 10 S ubehla už pomerne dlhá doba, no Microsoft až teraz používateľom umožňuje vyskúšať ho. Windows 10 S je edícia určená primárne pre vzdelávací sektor a nesie so sebou viacero obmedzení. Asi tým najväčším je to, že používať je možné výhradne aplikácie z Windows Store. Doteraz mali prístup k inštalačným súborom len majitelia zariadení Surface Laptop a predplatitelia služby MSDN, teda primárne vývojári.

Po novom si Windows 10 S môžu na svoje zariadenia nainštalovať všetci záujemcovia, za predpokladu, že používajú Windows 10 v edíciách Pro, Education a Enterprise. Edícia Home orientovaná na bežného spotrebiteľa zatiaľ oficiálne podporovaná nie je. Inštalácia sa síce dá uskutočniť, no systém nebude aktivovaný. Microsoft zároveň ako podmienku uvádza, že systém musí byť pred inštaláciou Windows 10 S aktualizovaný na najnovšiu verziu – Creators Update. Potrebný inštalátor, ako aj ďalšie podrobnosti boli zverejnené na oficiálnej stránke.

Inštalácia Windows 10 S pomocou špecializovaného inštalátora má primárne slúžiť na vyskúšanie možností systému na zariadení, kde už je platná licencia pre Windows 10. Vďaka tomu je zároveň možné vrátiť sa po vyskúšaní späť na pôvodný systém bez problémov s aktiváciou licencie a nutnosti vedieť licenčné kľúče.

Návrat je možné vykonať prostredníctvom nastavení systému cez možnosť Obnovenie v ponuke Aktualizácia a zabezpečenie. Fungovať to má rovnako ako pri inštalácií veľkých systémových aktualizácií a možné je to teda len do desiatich dní od inštalácie. Táto možnosť je dobrá hlavne kvôli tomu, že dôjde k obnoveniu systému presne do stavu, v ktorom sa nachádzal pred inštaláciou Windows 10 S. Po uplynutí tohto termínu je štandardne nutné pristúpiť k manuálnej inštalácii niektorej z požadovaných edícií.

Microsoft však uvádza, že pokiaľ na zariadení bola pred inštaláciou Windows 10 S aktivovaná edícia Windows 10 Pro alebo Windows 10 Pro Education, používateľ môže bezplatne prejsť na späť na tieto verzie. Uskutočniť by sa to malo dať jednoduchým spôsobom cez Windows Store. Dôležité je tiež upozorniť, že pri inštalácii Windows 10 S dôjde k vymazaniu všetkých nastavení a nainštalovaných aplikácií. Osobné súbory síce budú zachované, no napriek tomu sa dôrazne odporúča vykonať celkovú zálohu.

Náš tip
Windows 10 S neumožní používať linuxové distribúcie napriek tomu, že sú dostupné cez Store

03.08.2017

+