MojWindows

Počas včerajšieho poobedia Microsoft uviedol novú edíciu svojho operačného systému Windows 10. S informáciami o nej sme sa stretávali prakticky už od začiatku roka, no až donedávna sme ju poznali len pod názvom Windows 10 Cloud. Toto označenie ale pôsobilo pomerne mätúco, keďže naznačovalo hlboké prepojenie na cloudové služby, čo nebola pravda. Ako sa ale našťastie ukázalo, išlo len o neoficiálny, pracovný názov.

Veľkým obmedzením novej edície je skutočnosť, že umožňuje výhradne aplikácie z obchodu Windows Store. Kvôli tomuto obmedzeniu majú používatelia pri súčasnom stave Windows Store značne limitované možnosti. Aktuálne dianie síce naznačuje, že vývojári budú svoje aplikácie postupne pridávať, keďže bez nich nový systém nemá príliš veľkú šancu na úspech, no medzičasom chýbajú viaceré populárne aplikácie.

Používatelia si tak napríklad nemôžu nainštalovať ani webové prehliadače, lebo ich jednoducho nenájdu cez Windows Store, a tak budú môcť používať len Microsoft Edge. Ako ale hlási portál Neowin, situácia s prehliadačmi je v prípade Windows 10 S, o trochu komplikovanejšia ako len riešenie toho, či napríklad Google konvertuje svoj prehliadač Chrome pre Windows Store. Systém totiž používateľovi neumožní zmeniť prednastavený prehliadač, a to ani v prípade, že by si alternatívu našiel a nainštaloval.

Informácie sa objavili v prehľade najčastejších otázok o Windows 10 S, ktorý zverejnil Microsoft. Aby toho nebolo málo, zmeniť nebude možné ani prednastavený vyhľadávač, ktorým je Bing. Systém je určený primárne pre vzdelávací segment, kde ho chce Microsoft potlačiť, a preto dáva zmysel, že tým chce pomôcť aj ďalším svojim službám. V prípade, že by to používateľom extrémne vadilo, môžu za príjemný poplatok 50 dolárov využiť inováciu na Windows 10 Pro, čím sa zbavia obmedzení na aplikácie z Windows Store, ako aj prednastavenej nezmeniteľnej kombinácie prehliadač Edge a vyhľadávač Bing.

Yes, Microsoft Edge is the default web browser on Microsoft 10 S. You are able to download another browser that might be available from the Windows Store, but Microsoft Edge will remain the default if, for example, you open an .htm file. Additionally, the default search provider in Microsoft Edge and Internet Explorer cannot be changed. 

03.05.2017

+