MojWindows

Súdnictvo občas dokáže poriadne prekvapiť, či už predmetom súdneho sporu alebo neočakávaným výsledkom pojednávania. Do pozornosti verejnosti sa ale najnovšie jeden z prípadov dostal kvôli neobvyklému dôkazovému materiálu, ktorým sa stalo písmo Calibri. To Microsoft využíva ako štandardné písmo pre viacero svojich produktov, vrátane balíka Microsoft Office. A ako sa vlastne dostalo do pozornosti súdov?

Dcéra pakistanského predsedu vlády Nawaza Sharifa obvineného z korupcie a ďalších trestných činov v súvislosti s kauzou „Panama Papers“, na obhajobu svojej rodiny predložila dokumenty, ktoré mali dokazovať nevinu. Pochádzať mali z roku 2006, no problémom je to, že používali písmo Calibri komerčne dostupné až od roku 2007. Táto nezrovnalosť sa prirodzene nepozdávala vyšetrovacím orgánom.

Náš tip
Boj Microsoftu a americkej vlády o dáta európskych používateľov zamieri pred Najvyšší súd

Calibri

Tie uvádzajú, že je veľmi nepravdepodobné, aby predmetné dokumenty skutočne vznikli v roku 2006 a namiesto očistenia svojho mena si Sharifa s rodinou ešte pohoršili. Na zozname obvinení totiž pribudlo ešte aj falšovanie dokumentov. Sharif bol obvinení kvôli tomu, že nedokázal preukázať pôvod nadobudnutého majetku. Pokúšal sa o to aj pomocou spomínaných dokumentov, no tie experti spochybnili práve kvôli použitiu písma Calibri. Hoci vzniklo v roku 2004, verejnosti nebolo dostupné až do 30.januára 2007.

Náš tip
Holandská polícia spravila pri nákupe licencií Microsoft Office chybu, stála ju 3 milióny eur

Zdroj: Neowin

12.07.2017

+