MojWindows

Zatiaľ čo nemecká polícia si  zamilovala technológie Microsoftu, a s radosťou do nich investuje, ich kolegovia z Holandska sa len chytajú za hlavu. No nemôže za to samotný softvérový gigant ale nešikovné ruky tamojších úradníkov.

Ešte v roku 2008 jeden zo zamestnancov policajného oddelenia v Holandsku pri objednávke licencií na špeciálnu edíciu nástrojov Microsoft Office totiž omylom objednal 13 656 licencií za takmer 3 milióny eur.

Zaujímavé je pritom to, že ekonomické oddelenie na chybu vtedy neprišlo a nákup za 2 961 029€ bez jedinej výhrady odkleplo. Keď polícia na chybu prišla, obrátila sa na súd a od Microsoftu požadovala zrušenie objednávky a vrátanie peňazí. Súdny proces sa naťahoval až do tohto týždňa, kedy súd v Haagu rozhodol, že Microsoft si peniaze môže nechať.

Nepoučiteľní úradníci

Rozhodnutie súdu pritom ovplyvnil podobný incident, ktorý sa odohral v roku 2005. Aj vtedy sa holandskej polícii podarilo od Microsoftu nesprávne objednať softvér v hodnote 765 000 eur. Napriek tomu, že Microsoft peniaze vrátiť nemusel, v tomto prípade to urobil na znak dobrej vôle.

Upozornil však, že ide o jednorázový ústupok, keďže zákon je na jeho strane. No holandská polícia sa z vtedajšieho incidentu zdá sa nepoučila a tentoraz ju chyba vyjde omnoho drahšie.

K obrovskej sume za nákup si ešte musí pripísať aj 10 000€ za súdne poplatky. Hovorca polície vo vyjadrení oznámil, že voči rozsudku sa odvolávať nebudú.

Zdroj: TheNextWeb

21.03.2017

+