MojWindows

Windows 10 Cloud, pripravovaná odľahčená verzia Windows 10, ešte síce nebola oficiálne ohlásená, no do obehu sa napriek tomu dostalo už množstvo informácií. Vďačíme za to už niekoľkým uniknutým zostaveniam tohto systému, z ktorých sa postupne dozvedáme nové a nové poznatky.

Vo všeobecnosti bude nová edícia Windows 10 určená pre zariadenia nižších cenových kategórií, čím chce Microsoft do značnej miery konkurovať rozmahajúcim sa Chromebookom. Výrobcom zariadení by na základe toho mala byť poskytovaná bezplatne, prípadne len za skutočne symbolický poplatok.

Kvôli tomu sa ale môže stať, že Windows 10 Cloud sa objaví aj na zariadeniach strednej triedy. Výrobcovi by sa tak aj keď minimálne, ale predsa, znížili náklady a zariadenie by tak mohol predávať o pár desiatok € lacnejšie. Pokiaľ by sa zákazník následne cítil príliš zviazaný obmedzeniami systému, priamo cez Windows Store by mohol využiť možnosť prechodu na plnohodnotný Windows 10.

Windows 10 Cloud

O zameraní na takzvané „low-end“ zariadenia poukazujú možnosti systému, ktoré sú vo veľkej miere osekané. Najväčším obmedzením je možnosť inštalovať, a teda aj používať len aplikácie z Windows Store. Aplikácie stiahnuté z internetu alebo získané z iných zdrojov než Store sa jednoducho nebudú dať nainštalovať. Prakticky rovnaké obmedzenie pribudne s aktualizáciou Creators Update aj do ostatných edícií Windows 10, no na rozdiel od „Cloudu“ tam pôjde o voliteľné nastavenia, ktoré si používateľ môže meniť podľa svojej chuti.

Windows 10 Cloud

V edícii Cloud ide o obrovské obmedzenie, keďže množstvo aplikácií s ktorými každodenne pracuje priemerný používateľ, by sme vo Windows Store hľadali len márne. Napriek tomu, má to aj svoje plusy. Používanie aplikácií zo zabezpečeného zdroja (Windows Store) sa odrazí na celkovej bezpečnosti, ako aj na celkovom výkone systému. Na zvýšenej bezpečnosti sa ďalej podpisuje aj skutočnosť, že používateľ nemôže spúšťať systémové aplikácie pre pokročilú správu a zmeny v systéme ako sú PowerShell, Príkazový riadok alebo Regedit.

Dosť zavádzajúcim dojmom pritom pôsobí samotné meno „Cloud“. Už na prvý pohľad totiž jasne evokuje veľké prepojenie systému s cloudovými službami. No všetky doteraz dostupné zostavenia nič také neukazujú. Okrem bežných cloudovovo orientovaných služieb z Windows 10, tu nie je nič navyše. Prečo sa Microsoft rozhodol práve pre toto meno tak zatiaľ nie je jasné.

Ďalším obmedzením, ktoré súvisí so zameraním na zariadenia nižšieho výkonu je chýbajúca implementácia rozhrania Windows Mixed Reality pre rozšírenú a virtuálnu realitu. Tá sa do klasických edícií ako Home alebo Pro dostane s najbližšou veľkou aktualizáciou Creators Update. Nakoľko sú  virtuálna a rozšírená realita hárdverovo náročnými vecami, nemajú na „low-end“ zariadeniach svoje miesto. Preto je chýbajúca platforma Windows Mixed Reality len ďalším logickým krokom.

Windows Mixed Reality

Dodajme, že prvé headsety, za ktorými stojí spoločnosť Acer, dorazia k vývojárom už v priebehu tohto mesiaca. Microsoft navyše potvrdil, že virtuálna a zmiešaná realita sa okrem pripravovanej konzoly Project Scorpio, dostanú aj na súčasnú generáciu konzoly Xbox, reprezentovanú modelmi Xbox One a Xbox One S.

Zdroj: Pocketnow, MSPU

08.03.2017

+