MojWindows

Microsoft na konferencii Game Developers Conference oznámil, že prvé verzie headsetov pre zmiešanú realitu Windows Holographic budú vývojárom a partnerom doručené počas tohto mesiaca. Distribuovaná sada bude okrem samotného headsetu obsahovať aj sprievodnú dokumentáciu potrebnú pre vývoj vhodných aplikácií, prístupové údaje k zostaveniam Windows 10 Insider, ako aj všetok potrebný softvér.

Žiadne informácie o tom, kedy by headsety mali byť dostupné bežným spotrebiteľom momentálne nie sú známe. Dostať ich k vývojárom je ale prvým a veľmi dôležitým krokom. Bez väčšej ponuky aplikácií nemá príliš zmysel sprístupniť ich bežným používateľom, ktorí by tam v podstate nemali čo spúšťať.

Náš tip
Prvý VR headset pre platformu Windows Holographic predstavilo Lenovo

Technické špecifikácie headsetu pre vývojárov sú:

  • Dvojica displejov technológie LCD s rozšlíšením 1440 x 1440 pixelov
  • Natívna obnovovacia frekvencia 90 Hz
  • Zabudovaný audio výstup a podpora pre pripojenie mikrofónu cez 3,5mm jack
  • Konektivita zabezpečená pomocou jedného HDMI 2.0 pre obraz a jedného USB 3.0 pre dáta

Ešte počas oficiálneho predstavenia pritom Microsoft svoju platformu označoval ako „Windows Holographic VR“, teda zameranú na virtuálnu realitu. Len nedávno ale došlo k rozhodnutiu premenovať ju na „Windows Mixed Reality“, čo ukazuje, že spoločnosť chce pokrývať širšie spektrum, nie len samotnú virtuálnu realitu. Pod novým názvom sa podľa vyjadrení hovorcu skrýva všetko od rozšírenej po virtuálnu realitu, ako aj čokoľvek medzi tým.

Náš tip
Microsoft v decembri priblíži svoje headsety pre virtuálnu realitu

02.03.2017

+