MojWindows

Prechod na nový systém distribúcie aktualizácií pre Windows 10 vývojárom v Microsoft nakoniec trval len skromných päť dní. Už v stredu 7. decembra tak pre Insiderov vyšlo nové testovacie zostavenie, ktoré momentálne prebieha intenzívnym používaním.

Náš tip
Testovacie zostavenia pre Windows 10 PC sú dočasne nedostupné

Tentokrát si navyše Microsoft dal skutočne záležať a zostavenie s označením 14986 obsahuje poriadnu porciu nových funkcií a vylepšení z pripravovanej veľkej aktualizácie Creators Update.

Veľkých zmien sa dočkala aj digitálna asistentka Cortana, ktorá bohužiaľ stále nie je oficiálne dostupná pre Slovensko, napriek tomu ich zahŕňame, nakoľko sa môžu objaviť ľudia, ktorí Cortanu používajú v anglickej lokalizácii. Nové testovacie zostavenie je dostupné pre počítače zaradené do aktualizačného okruhu Fast ring.

Cortana

Prvým veľkým vylepšením Cortany je pridanie schopnosti vypnúť, reštartovať, uspať alebo uzamknúť počítač s použitím hlasových príkazov. Konkrétne ide o príkazy „Shutdown my PC“, „Restart my PC“, „Sleep my PC“ a „Lock my PC“. Okrem toho je pomocou hlasových príkazov možné zvýšiť a znížiť nastavenie hlasitosti.

Pre Cortanu bol pridaný aj režim celej obrazovky, do ktorého sa prepne v prípade, že systém je odomknutý, no nečinný a používateľ použije hlasový pokyn „Hey Cortana“.

cortana-2

Ďalším vylepšením je pridanie podpory pre ovládanie a pomoc s prehrávaním hudby cez rôzne aplikácie. Pomocou celej rady hlasových pokynov je tak možné ovládať hudbu v aplikáciách iHeartRadio a TuenIn Radio. Ide napríklad o príkazy ako „Play <Autor/Pieseň/Žáner> on“, „Play jazz music on TuneIn“, „Play <Frekvencia/Volací znak> on“, „Play 90.3 on iHeartRadio“.

cortana

Cortana si navyše pamätá aplikáciu, ktorá bola pre prehrávanie hudby alebo rádia použitá naposledy. Používateľ tak nemusí pri každom pokyne neustále opakovať jej výber. Microsoft navyše umožňuje prihlásenie ku Cortane pomocou Azure Active Directory namiesto Microsoft účtu. Poslednou úpravou je zmenená ikona mikrofónu vo vyhľadávacej lište Cortany na paneli úloh.

Windows Ink 

Viacerých vylepšení sa dočkala aj funkcia Windows Ink. Asi najväčším z nich je to, že Snímka z obrazovky na skicovanie vytvára zálohu poslednej snímky, ktorú používateľ vytvoril a upravil. Pri spustení aplikácia ponúkne možnosť vrátiť sa k nej. Táto funkcia bola pridaná na základe spätnej odozvy od používateľov, ktorí sa sťažovali, že kvôli nechcenému vypnutiu aplikácie častokrát prišli o svoje výtvory.

windows-ink

Skicár a Snímka z obrazovky na skicovanie obsahujú nové náhľady farby a hrúbky pre ceruzku, pero a zvýrazňovač. Posúvanie a otáčanie funkcie Pravítko vo Windows Ink bolo upravené, aby sa s ním pracovalo o čosi prirodzenejšie. Pri kreslení vo Windows Ink pomocou dotykového ovládania sa už nebude zobrazovať kurzor myši.

Náš tip
Windows Ink – písanie poznámok a kreslenie aj bez dotykovej obrazovky

Microsoft Edge

Prehliadač Microsoft Edge sa dočkal novej verzie 39.14986 a hoci sa po vizuálnej stránke nezmenilo prakticky nič, pribudli tri nové rozšírenia (Ebates, Intel TrueKey a Read & Write) a  viacero zmien prebehlo „pod kapotou“ prehliadača. Medzi inými pribudla podpora pre kompresný formát Brotli, vylepšená bola podpora pre CSS a ďalšie technológie.

Editor registrov – Regedit

Systémová aplikácia Editor registrov umožňuje používať klávesové skratky podobné tým ž Prieskumníka – Alt + šípka hore, Alt + šípka vľavo a Alt + šípka vpravo. Počínajúc zostavením 14986 je taktiež možné nastavovať typ, štýl a veľkosť písma.

Moderátor

V aplikácii Moderátor pre uľahčenie prístupu pribudli klávesové skratky. Pomocou nich je možné dozvedieť sa dodatočné informácie o písmach, farbách, oddelení textu, okrajoch a podobne. Dodatočné informácie sa zapínajú pomocou klávesovej skratky Caps Lock + F. Opätovným stláčaním je možné prechádzať medzi dostupnými kategóriami s informáciami.  Moderátor bude štandardne poskytovať viacero informácii pri používaní a práci s oblasťami ako ponuka Štart, prvky nástrojov Office a podobne.

Herný panel

V systémovej aplikácii Herný panel (Win + G) pribudla podpora režimu celej obrazovky pre dodatočných 19 hier. Konkrétne ide o tituly ARMA 3, Battlefield 1, Civilization V, Dark Souls III, Fallout 4, Final Fantasy XIV: A Realm Reborn, Mad Max, Mafia 2, NBA 2K16, Overwatch, Star Wars: The Old Republic, StarCraft II: Heart of the Swarm, The Binding of Isaac, The Witcher 3: Wild Hunt, Terraria, Tom Clancy’s The Division, Total War: WARHAMMER, Warframe a World of Tanks.

Windows Defender

Aplikácia Windows Defender má kompletne prerobené rozhranie, v ktorom by sa mali používatelia orientovať podstatne lepšie. Po inštalácii zostavenia 14986 k nemu získajú prístup tak, že cez Štart vyhľadajú a otvoria Windows Defender/Trusted Windows Store app. Aplikácia je momentálne v štádiu vývoja, preto nefunguje úplne na 100%.

windows-defender

Ďalšie systémové zmeny

Zostavenie 14986 je prvým, ktoré je cez Windows Update distribuované s použitím Unified Update Platform. To znamená, že v porovnaní s predošlými aktualizáciami/zostaveniami dochádza k sťahovaniu menšieho objemu dát a taktiež je rýchlejšia samotná inštalácia.

Microsoft taktiež zmenil technológiu vykresľovania vo viacerých UWP aplikáciách, kvôli čomu sa zatiaľ môžu objavovať určité vizuálne problémy.

V systémových nastaveniach v položke Tlačiarne a skenery bola pridaná možnosť pre vyhľadávanie tlačiarní v sieti s použitím Azure Active Directory. Určená je pre podniky.

windows-10-printers

Viacero aplikácií bolo vylepšených pre podporu vysokého nastavenia DPI, vďaka čomu už nebude dochádzať k rozmazaniu textu a ďalších prvkov.

V systémových nastaveniach, konkrétne v záložke Úložisko pribudla samostatná položka pre výber miesta, kam sa ukladajú súbory rôznych typov. Vyhľadávanie v nastaveniach používa menšie ikony.

Do nastavení funkcie Windows Hello bola pridaná možnosť pre lepšie nastavenia kamery v prípade problémov s rozoznaním tváre používateľa.

V rámci zostavenia 14986 pribudla ako súčasť systému aplikácia View 3D Preview. Každý používateľ tak môže jednoduchým spôsobom otvárať a prehliadať 3D modely. Podporované sú formáty .fbx a .3mf.

view3dpreview

Čo bolo opravené

  • Kontextové menu panela úloh obsahuje položku určenú explicitne pre jeho nastavenia.
  • Opravené boli viaceré problémy s virtuálnym touchpadom.
  • Aplikácie ako Obchod, Fotografie a Ľudia sa už nebudú svojvoľne zapínať v prípade, že systém je dlhodobo nečinný.
  • Opravená chyba, ktorá spôsobovala pád aplikácie Nastavenia pri otvorení záložky Batéria.
  • Od zostavenia 14986 a vyššie budú pri inštalácii aktualizácii zachované nastavenia numlocku.
  • Opravený problém s pádom aplikácie Microsoft Excel pri otváraní dokumentov dvojitým kliknutím.
  • Opravený problém, kedy sa funkcia Windows Hello zasekla vo fáze „Hľadáme Vás“.
  • Opravený problém, kedy sa nedal spustiť PowerShell cez ponuku Prieskumníka.
  • Opravený problém s upozorneniami, ktoré sa zobrazovali na nesprávnej pozícii.
  • Opravený problém, kedy sa zoznam Obľúbené javil ako prázdny napriek tomu, že v zložke boli umiestnené položky.
  • Opravený problém s nadmernou záťažou procesora pri prehliadaní stránok s veľkým počtom GIFov alebo videí cez prehliadač Microsoft Edge.
  • Opravený problém, kedy v prehliadači Microsoft Edge nefungovala klávesová skratky Alt + D pre označenie panelu adresy.
  • Pri inštalácii zostavení 14926 až 14959 dochádzalo k strate uložených nastavení napájania, kvôli čomu mohli mať zariadenia v konečnom dôsledku vyššiu spotrebu. Od zostavenia 14986 bol do inštalácie zahrnutý kontrolný proces, ktorý problémy v prípade potreby vyrieši.
  • Správanie hlásenia systémových chýb bolo upravené tak, aby odosielanie hlásenia nenarúšalo hranie online hier, streamovanie videa, hovory cez Skype a ďalšie aktivity náročné na sieťovú prevádzku.
  • Opravený problém s mrznutím hier od Microsoft Studios pri ich spúšťaní.
  • Opravený problém s panelom úloh, ktorý sa pri zapnutí možnosti „vždy na vrchu“ zobrazoval aj na uvítacej obrazovke systému.

Známe chyby

  • Jas obrazovky nie je možné nastavovať pomocou klávesových skratiek.
  • Pri otvorení zložiek OneDrive môže dôjsť k zobrazeniu kritickej chyby.
  • Služba DirectAccess nemusí fungovať.
  • Hlasové príkazy pre Cortanu slúžiace na prehrávanie hudby vo vybranej aplikácii nemusia fungovať hneď po inštalácii danej aplikácie. Je potrebné počkať 5 minút, kým dôjde k správnej indexácii.
  • Nové rozhranie aplikácie Windows Defender má momentálne veľmi limitované funkcie.
11.12.2016

+