MojWindows

Funkcia Continuum je veľkým lákadlom operačného systému Windows 10 Mobile a vďaka nej má smartfón nahradiť počítače, či časom dokonca notebooky. Používateľ svoj smartfón pomocou dokovacej stranice pripojí k monitoru, prihodí klávesnicu a myš a už sa môže pohodlne pustiť do práce, ako keby sedel za klasickým stolovým počítačom. Takáto je hlavná myšlienka, ktorá má v praxi bohužiaľ viacero nedostatkov.

Najväčším z nich je obmedzená dostupnosť tejto funkcie. Na našom trhu sa momentálne nachádzajú len tri smartfóny s jej podporou – Lumia 950, Lumia 950 XLAcer Liquid Jade Primo. Štvrtým prírastkom bude už čoskoro smartfón HP Elite x3.

Continuum-11

Pripojenie a systém

O prepojenie smartfónu s monitorom a príslušenstvom sa stará dokovacia stanica. Každá zo spoločnosti Acer, Microsoft a HP majú vlastný model dokovacej stanice, ktoré predávajú buď samostatne ako príslušenstvo, alebo ako súčasť balení so smartfónom. Jednotlivé modely sa od seba mierne líšia svojou ponukou konektorov, no všetky majú spoločné to, že musia byť napájané pomocou adaptéra. Vďaka tomu je počas pripojenia smartfónu nabíjaná jeho batéria. Funkcia Continuum zatiaľ zvláda pracovať len v režime Full HD, no povráva sa, že čoskoro dôjde k navýšeniu podporovaného rozlíšenia.

Po pripojení monitoru sa automaticky spustí aplikácia Continuum, nie je tak potrebné žiadne zložité párovanie alebo nastavovanie. Ako prvé sa zobrazí inštruktážne video, ktoré používateľa oboznámi so základnými možnosťami režimu Continuum. Následne sa zobrazí pracovná plocha takmer na nerozoznanie od tej, ktorú môžeme vidieť v desktopovej verzii Windows 10. Nechýbajú typické prvky ako panel úloh, ponuka Štart, Centrum Akcií alebo Nastavenia. Po tejto stránke sa systém dokáže transformovať skutočne veľmi pekne. To, že nepracujeme s klasickým počítačom ale naznačuje prítomnosť hornej lišty. Tu sa zobrazujú informácie o mobilnej sieti, Wi-Fi,  nastavenom jazyku, batérii a aktuálnom čase. Rovnako tak chýba pripínanie ikon na spodnú lištu a nie je ich možné umiestniť ani na pracovnú plochu.

Continuum

Kladne je potrebné hodnotiť podporu bežných klávesových skratiek ako CTRL + C, ALT + F4, ALT +TAB, ako aj kombinácií s použitím klávesu Windows. Po tejto stránke Continuum opäť verne kopíruje používateľský zážitok počítačov. Dôležité je povedať aj to, že počas práce v režime Continuum ostáva smartfón naďalej aktívny. To znamená, že z neho môžete telefonovať, písať správy alebo dokonca na ňom spúšťať ďalšie aplikácie. Dotykovú obrazovku je síce možné využívať ako touchpad, no to príde vhod len v prípade núdze. Pre pohodlnú prácu sú proste myš a klávesnica nutnosťou.

Continuum-9

Aplikácie

V režime Continuum je možné používať takzvané univerzálne aplikácie, ktoré majú rovnakú funkcionalitu naprieč celým ekosystémom zariadení so systémom Windows 10. Či už ide o tablet, notebook, počítač alebo smartfón aplikácie sa budú správať všade rovnako, akurát prispôsobia svoje rozhranie, prípadne ponúknu ďalšie možnosti. Napríklad v bankovej aplikácii nájdeme možnosť skenovať QR kód len pri použití tabletoch so zadným fotoaparátom a smartfónoch. Na stolových počítačoch by totiž zmysel nemala. Ostatná funkcionalita aplikácie je však úplne totožná.

Continuum-6

Z aplikácií predinštalovaných v systéme je väčšina dostupná aj pre Continuum. Pracovať tak môžeme s aplikáciami Microsoft Edge, Outlook Pošta, Outlook Kalendár, Facebook, balíkom Office, aplikáciami Groove a Fotografie, Kalkulačka, Mapy alebo dokonca Správy. Cez aplikáciu Ľudia si môžeme nájsť niektorý z kontaktov, a poslať mu SMS správu, ktorú pohodlne napíšeme na klávesnici.

Kancelárske aplikácie balíka Office pre prácu  vyžadujú prihlásenie do Microsoft konta s platnou licenciou. Bez toho je možné pracovať len v režime čítania, kedy sa dokumenty nedajú upravovať. To trošku samozrejme zamrzí. Na druhú stranu vďaka tomu môžete svoje dokumenty ľahšie synchronizovať na viacerých zariadeniach. Či už vytváranie alebo prehliadanie textových dokumentov, tabuliek alebo prezentácií je úplne bezproblémové. Odozva je minimálna a pocit pri práci rovnaký ako v prípade počítača.

Continuum titulka

Problémom je stále nedostatočný počet použiteľných aplikácií. Táto situácia sa našťastie postupne zlepšuje a spoločnosť HP vo svojom smartfóne Elite x3 dokonca reaguje dokonca vlastným riešením. Cez službu HP WorkSpace bude pomocou virtualizácie a cloudových technológií možné používať množstvo klasických Windows aplikácií. Používatelia tak nebudú odkázaní len na univerzálne aplikácie. Otázkou ostáva, či bude táto služba spoplatnená a dostupná aj klientom mimo biznis sféry.

V režime Continuum sa aplikácie inštalujú klasickým spôsobom cez Obchod. Tu to však naráža na ďalší zádrheľ. Hoci stiahnuť a nainštalovať je možné všetky aplikácie, vrátane tých vytvorených pre Windows Phone 8.1, spustiť je možné len tie vytvorené špeciálne pre Windows 10. Na túto situáciu po inštalácii upozorňujú aj sivé ikony nepodporovaných aplikácií. Pri pokuse o ich spustenie systém upozorní, že v režime Continuum to nie je možné, a namiesto toho ponúkne ich spustenie priamo v smartfóne.

Continuum-5

Preto je prekvapujúce, že aplikácie s podporou pre Continuum nemajú v Obchode vlastnú kategóriu, ktorá by ich združovala. Takto ich používateľ buď musí poznať, alebo zložito vyhľadávať. Pomocníkom v tejto situácii je označenie aplikácií „Vytvorené pre Windows 10“, ktoré sa nachádza v ich popise. Takto označené aplikácie z našich skúseností bezproblémovo fungujú v režime Continuum. Ich počet by sa mal čoskoro rozšíriť a Microsoft sa so žiadosťou o pomoc v tejto sfére obrátil priamo na viacero členov programu Windows Insider.

Continuum-4

Pri práci je kameňom úrazu multitasking. Na pozadí je síce možné mať spustených viacero aplikácií, no vždy je možné používať len jednu z nich a to výhradne v režime celej obrazovky. Po tejto stránke sa od práce na smartfóne príliš neposúvame. Celkovo je to veľkým problémom, a to aj pri kancelárskej práci, kedy častokrát potrebujete mať vedľa seba otvorené dve aplikácie alebo dokumenty. Medzi spustenými aplikáciami je možné plynule prechádzať. Slúži na to klávesová skratka ALT + TAB alebo funkcia Task View. Pri presunutí kurzoru do pravého horného rohu sa zobrazia tlačidlá pre minimalizovanie a ukončenie aplikácie.

Používanie a záver

Samotné používanie a práca s aplikáciami v Continuum sú jednoduché a hardvér smartfónov sa pri nenáročných činnostiach stará o  plynulý zážitok. To, že nejde o úplnú brnkačku ale signalizuje značné zahrievanie pri dlhšej práci. Navyše akonáhle si začnete otvárať viacero okien v prehliadači, pocítite zníženie celkového používateľského zážitku. Načítavanie webových stránok sa vtedy značne natiahne. Pri práci je tak potrebné myslieť na to, že výpočtový výkon predsa len dodáva smartfón.

Continuum-7

Ide o zaujímavú technológiu a myšlienka, že človek by do práce chodil len so smartfónom vo vrecku, kde by mal vždy všetky svoje dáta, je pekná. No, aj viac ako 8 mesiacov od svojho uvedenia je Continuum z nášho pohľadu kvôli značným limitáciám stále v stave, kedy postačuje tak na základnú kancelársku prácu. Vhodným riešením je tak na prácu s dokumentami cez nástroje Office, vybavovanie mailov alebo surfovanie po webe. Avšak v momente kedy potrebujete používať dve alebo viac aplikácií súčasne, dostáva na frak. Veľkým problémom je aj to, že aplikácie, ktoré častokrát potrebujete a na ktoré ste zvyknutí z počítača, pre Continuum nie sú dostupné. Na druhej strane stále ide o mladú technológiu a ak budú vyriešené jej najväčšie nedostatky, má obrovskú šancu uspieť.

Continuum-10

07.09.2016

+