MojWindows

Microsoft v týchto dňoch usilovne dokončuje prípravy na vydanie jesennej aktualizácie pre Windows 10. Tak ako každú z predošlých „veľkých aktualizácií“, aj túto sprevádza určitá informačná osveta.

Dozvedáme sa tak, že pre Insiderov nastáva sporadická príležitosť na bezbolestné opustenie programu verejného testovania, bežní používatelia pomaly získavajú povedomie o pripravovaných zmenách v systéme, no a vývojári sú informovaní o zmenách, na ktoré sa majú pripraviť pri tvorbe a úprave svojich aplikácií.

„Veľké aktualizácie“, alebo „aktualizácie funkcií“, ako ich označuje Microsoft, spravidla prinášajú viacero nových možností a funkcií, ktoré vývojári aplikácií môžu využiť vo svojich produktoch, aby používateľom ponúkli nové možnosti či grafické prvky. V prípade tohtoročnej jesennej aktualizácie „November 2019 Update“ ale nepôjde o obvyklý príbeh. Ako sa ukazuje, táto aktualizácia pre vývojárov nezmenená prakticky takmer nič.

Spôsobené je to tým, že vôbec po prvýkrát v histórii Windows 10 „veľká aktualizácia“ na novú verziu 1909 nebude veľkou. Namiesto toho sa dočkáme niečoho, čo by sa dalo prirovnať ku klasickej opravnej aktualizácii či „Service packu“ pre predošlú verziu 1903.

Microsoft na svojom oficiálnom blogu vývojárov informuje, že Windows 10 verzie 1909 bude len kolekciou vybraných vylepšení pre oblasti výkonu a kvality systému, spolu s niekoľkými funkciami pre podnikové prostredie. Vývojári by o vydaní tejto verzie mali vedieť, no z ich strany nie je potrebný žiaden úkon.

Nastupujúca verzia Windows 10 neprináša žiadne nové API, teda funkcie operačného systému, ktoré by vo svojich projektoch mohli využiť alebo sa na ne zamerať. Preto bude Software Development Kit pre Windows 10 verzie 1903 aj naďalej najnovšou ponúkanou verziou.

Od jeho vydania ale predsa len došlo k jednej zmene v ponúkaných možnostiach pre vývojárov – v auguste bol vydaný voliteľný doplnkový balíček WinUI vo verzii 2.2, ktorý pod názvom TabView prináša nové možnosti pre prácu s kartami v UWP aplikáciách a jemne aj upravuje dizajn navigačných tlačidiel.

Každého nabádame aby vo svojich UWP aplikáciách použil WinUI – je to najlepšia cesta ako získať najnovší Fluent desing a ovládacie prvky, pričom je spätne kompatibilný až po Windows 10 Anniversary Update, Microsoft uzatvára hlásenie o novinkách.

22.10.2019

+