MojWindows

Rodina produktov Surface sa včera dočkala ďalšieho očakávaného prírastku. Ide o nové 2v1 s názvom Surface Pro X, ktoré je postavené na čipe architektúry ARM. Nejde však o bežný, masovo produkovaný čip. Vyvinutý mal byť vďaka spolupráci Microsoftu a Qualcommu, a to špecificky pre Surface Pro X.

Veľa podrobností sme sa o ňom nedozvedeli, Microsoft ho označuje ako Microsoft SQ1 a uvádza, že jeho maximálny príkon dosahuje 7 Wattov, čo je podstatne viac než pri mobilných čipoch býva zvykom (2 Watty) a umožňuje to dosahovať citeľne lepšie výsledky v oblasti celkového výkonu. Vo svojej podstate by ale malo ísť o upravenú verziu Snapdragonu 8cx, ktorá by podľa predošlých informácií mohla dosiahnuť výkon na úrovni Intel Core i5, no počkajme si na reálne testy.

Spolupráca technologických gigantov sa venovala aj grafickej výpočtovej jednotke, ktorá má dosahovať výkon 2 teraflopy. Navyše, Surface Pro X má byť prvým počítačom so systémom Windows, kde nájdeme zabudovanú jednotku pre výpočty súvisiace s využitím umelej inteligencie o sile 9 teraflopov. Ako presne ale bude táto jednotka využívaná, a čo nám reálne umožní, zatiaľ nie je celkom jasné.

Microsoft ju demonštroval len na krátkej ukážke toho, ako je pri videohovoroch možné „prekresliť“ pozíciu očí volajúceho, aby ste mali pocit, že sa vám vždy pozerá priamo do očí, a nie do svojej webkamery.

Rovnako ako pri Surface Laptop 3, aj tu Microsoft v prezentácii vyzdvihol vymeniteľný pevný disk, no opäť podčiarkuje, že nehovorí o svojpomocnej výmene na strane používateľa, ale o odbornom servisnom zákroku.

Dodajme, že pri výbere operačnej pamäte bude na výber z 8 alebo 16 GB, a pri SSD zo 128, 256 alebo 512 GB kapacity.

V súvislosti so siahnutím po architektúre ARM je zaujímavá výdrž batérie, ktorú Microsoft uvádza na 13 hodín bežného používania. Zaujímavé je to preto, lebo doteraz boli ARM („Alway Connected PC“) zariadenia s Windows 10 stavané na piedestál najmä vďaka svojej nadštandardnej výdrži, ktorá sa mala pohybovať aj na úrovni 20 až 22 hodín, časom aj niekoľkých dní. Tentokrát si ale potreba vyššieho výkonu zjavne vyberá svoju daň a jedna z vyzdvihovaných predností sa akosi vytráca.

Vďaka tomu, že sa siahlo po mobilnom procesore , konštruktéri sa mohli vyhrať s telom zariadenia, a tak má Surface Pro X hrúbku len 5,3 milimetra a váži 770 gramov. Nový Surface sa značne ponáša na Surface Pro, akurát je jeho tenšou, ľahšou a elegantnejšou verziou s tenšími rámikmi. Nájdeme tu 13-palcový dotykový displej s klasickým stranovým pomerom 3:2 a rozlíšením 2880×1920 pixelov.

Keďže ide o tenké a moderné zariadenie ponúkne nám dvojicu portov USB-C štandardu 3.2, LTE konektivitu, slot pre nano SIM, webkameru s podporou Windows Hello, ale aj klasický port Surface Connect. Aj v tomto prípade je spomínaný „Fast Charging“, teda rýchle nabíjanie na úroveň 80% kapacity za menej než hodinu.

K tomu všetkému sa pridáva nová klávesnica „Type Cover“, ktorá v sebe obsahuje priehradku pre uskladnenie nového, tenšieho a bezdrôtovo dobíjateľného stylusu Surface Pen.

Toto nové príslušenstvo je zatiaľ špecificky určené pre Surface Pro X a pokiaľ sú momentálne dostupné informácie správne, tak pero aj klávesnica sú predávané samostatne za ceny 150 a 140 dolárov. Zariadenie bude dostupné od 5. novembra za cenu od 999 dolárov.

03.10.2019

+