MojWindows

Microsoft dnes oficiálne predstavil tretiu generáciu svojho notebooku Surface Laptop. Ten bude po novom dostupný v dvoch variantoch, s 13,5- a 15- palcovou dotykovou obrazovkou, no stále s tradičným stranovým pomerom 3:2. Notebooky budú dostupné v hlínikovom prevedení, tentokrát už aj bez tkaniny Alcantara, hoci v predaji sa majú objaviť aj modely s ňou, pre tých, ktorí si ju zamilovali.

Menší, 13,5-palcový (2256×1504) model bude dostupný s 10. generáciou procesorov Intel Core i5 alebo i7, čo podľa Microsoft znamená, že v porovnaní so Surface Laptop 2 bude nový model až dvakrát výkonnejší. Maximálne je možné osadiť 16 GB RAM.

Zaujímavejšie je to pri 15-palcovom (2496×1664) modeli, kde „pod kapotou“ nájdeme jeden z dvojice špeciálnych procesorov od AMD. Má ísť o upravené verzie AMD Ryzen 5 a Ryzen 7, vytvorené v úzkej spolupráci dvoch spoločností.

Vzniknúť tak mal „najvýkonnejší procesor pre laptop tejto kategórie“, no čo presne sa tu podarilo dosiahnuť ukážu reálne testy. Atraktívne by to mohlo byť hlavne po stránke grafického výkonu, nakoľko o ten sa stará AMD Vega 9 alebo 11, taktiež v upravenej verzii. V prípade tohto modelu je navyše možné osadiť až 32 GB RAM.

SSD disky by mali byť k dispozícii v zhodných vyhotoveniach od 128 GB až po 1 TB.

Hoci sa toho toľko na prvý pohľad nezmenilo, Microsoft sa pri návrhu Surface Laptop 3 poriadne vyhral, a pri prezentácii vyzdvihol niekoľko prínosov šikovného inžinierskeho ducha.

Veko notebooku je možné otvoriť jedným prstom, nikde nie sú viditeľné otvory reproduktorov a ani po bližšom skúmaní nenájdeme okolo obrazovky žiadne gumené kryty typické pre iné notebooky, kde je tradične nutné chrániť obrazovku pri zatváraní veka. Tu nič také vraj nie je potrebné, keďže všetko je dotiahnuté do najmenších detailov.

V porovnaní s predošlou generáciou dochádza k vylepšeniu touchpadu, ktorý má teraz o 20% väčšiu plochu, čo by sa malo odraziť na lepšom ovládaní. Vylepšený mal byť aj systém nabíjania, vďaka čomu je batériu s výdržou 11,5 hodín možné nabiť na 80% kapacity za menej než 60 minút. Pôvodný mini DisplayPort teraz nahrádza konektor USB-C 3.1, hoci bez podpory Thunderbolt 3 a miernou úpravou mala prejsť aj klávesnica, na ktorej sa teraz vraj dá písať takmer nehlučne.

Za zmienku stojí vymeniteľný pevný disk, ako aj dôraz na jednoduchšiu údržbu a servisné zásahy, čo bol veľký problém predošlých modelov. Tu by som si počkal, čo na to povie taký iFixit. Panos Panay síce ukázal, že notebook sa dá pomerne ľahko rozobrať, no súčasne prízvukoval, aby to doma nikto nerobil a zásah teda zjavne prenechal autorizovanému servisu.

Surface Laptop 3 v 13,5-palcovom prevedení bude dostupný za cenu od 999 dolárov. Väčší, 15-palcový model za cenu od 1199 dolárov. Predobjednávky už bežia, termín doručenia je stanovený na 22. októbra. Dostupnosť a ceny pre náš trh skúsim zistiť v najbližších dňoch.

02.10.2019

+