MojWindows

Microsoft tento týždeň, v utorok večer, vydal pravidelnú dávku takzvaných kumulatívnych aktualizácií a bezpečnostných záplat pre Windows 10. Hoci ide o opravné aktualizácie, ktoré zo systému majú problémy odstraňovať, niekedy sa stáva, že popritom, ako je dávka chýb opravená, nejaký ten nedostatok je do systému nechtiac zavedený.

To sa stalo aj v prípade tohtomesačnej aktualizácie s formálnym označením KB4515384, ktorá podľa hlásení zo strany používateľov Windows 10 May 2019 Update (verzia 1903) priniesla problémy s ponukou Štart, vyhľadávacím mechanizmom Windows Desktop Search a v niektorých prípadoch aj so zvukom či zariadeniami pripojenými cez USB. Microsoft na situáciu reagoval, časť hlásených problémov potvrdil a zároveň oznámil, že situáciu skúma.

Predmetná aktualizácia pritom mala predošlé problémy s vyhľadávacím mechanizmom Windows Desktop Search paradoxne opraviť. Pri vyhľadávaní totiž dochádzalo k nadmernému zaťažovaniu procesora a celý mechanizmus v niektorých prípadoch nedokázal priniesť relevantné výsledky. Používatelia po inštalácii aktualizácie teraz ale uvádzajú, že ponuka Štart prestáva fungovať a dokonca zobrazuje upozornenie na kritickú chybu, takže aktualizácia v konečnom dôsledku situácia v podstate zhoršuje.

V prípade vyhľadávania a ponuky Štart musíme počkať na oficiálne riešenie zo strany Microsoftu, no problém so zvukom je údajne možné vyriešiť pomocou dočasného riešenia – ručného zásahu do nastavení systémového zvuku. Výsledok tohto zásahu ale pripomína lotériu – časť používateľov hlási úspech, časti to nepomohlo.

Postup, ktorý môžete pri problémoch so zvukom na vlastné triko vyskúšať nájdete nižšie, no rozumnejšie zjavne bude celkové odinštalovanie problémovej aktualizácie KB4515384 cez sekciu Windows Update – História aktualizácií – Odinštalovať aktualizácie.

Dočasné riešenie problémov so zvukom (negarantované)

  • Otvorte si systémové nastavenia (Win + i).
  • Prejdite do sekcie Systém – Zvuk.
  • Z pravého menu zvoľte možnosť Ovládací panel zvuku.
  • V otvorenej ponuke zvoľte používaný zvukový výstup a kliknite na možnosť Vlastnosti.
  • Následne kliknite na záložku Spresnenie a v ponuke Predvolený formát vyberte možnosť 16 bitov, 48000 Hz.
  • Zmeny potvrďte stlačením na OK.

Doplnené 18.9.2019

Za ostatné dni sa v súvislosti s aktualizáciou KB4515384 zo strany používateľov Windows 10 objavili sťažnosti na ďalšie neduhy. Časť z nich bola vyriešená, iné sú bližšie skúmané:

  • nefungujúce Centrum akcií, ktoré nie je možné otvoriť. Tento problém Microsoft zatiaľ oficiálne nepriznáva, preto je možné, že sa týka len malého počtu používateľov vo veľmi špecifických prípadoch.
  • nefungujúce sieťové adaptéry pre WiFi aj káblové pripojenie. Problémom má byť dodatočne identifikovaná nekompatibilita s adaptérmi Intel Centrino 6205/6235 a Broadcom 802.11ac Wi-Fi. V tomto prípade Microsoft pracuje na trvalom riešení, dočasne je funkčnosť pripojení možné obnoviť zablokovaním a opätovným povolením dotknutých adaptérov cez Správcu zariadení.
  • snímky obrazovky vytvorené cez integrované systémové nástroje majú oranžovú farbu. Dochádza k tomu len na zariadeniach Lenovo, kde je prítomná aplikácia Lenovo Advantage a vyžadovaná je ručná úprava nastavení zo strany používateľa.
  • znížená funkčnosť vybraných aplikácií pri používaní USB audio 2.0 a multi-kanálových mikrofónov – tento problém Microsoft vyriešil vydaním dodatočnej opravnej aktualizácie KB4516421

Prehľad aktuálnych problémov a stav ich vyriešenia je možné nájsť na oficiálnom webe.

+