MojWindows

Microsoft do konca roka 2020 vo svojich webových prehliadačoch plánuje úplne odstaviť doplnok Flash. Ide o priamu reakciu na to, že zo strany súčasného distribútora a vývojára tejto technológie dôjde na konci roka 2020 k ukončeniu podpory.

O tejto situácii sa vie už dlhú dobu, no Microsoft pred pár dňami zverejnil aktualizované informácie, ktoré zahŕňajú aj postup v prípade novej verzie prehliadača Microsoft Edge, ktorá je postavená na základoch z projektu Chromium.

Nedochádza však k žiadnemu veľkému prekvapeniu. Pôvodný Microsoft Edge, nový Microsoft Edge aj Internet Explorer 11 o Flash prídu koncom budúceho roka – konkrétne v decembri.

Automatické blokovanie len pre nový prehliadač

V prípade nového Microsoft Edge (Chromium) bude Flash do úplného odstránenia pozvoľna odsúvaný do úzadia. Prehliadač ho v základnom nastavení bude blokovať, no používateľ môže ručne povoliť opätovné používanie.

Podobný plán s automatickým plošným blokovaním mal Microsoft aj v prípade prehliadačov Microsoft Edge (EdgeHTML) a Internet Explorer 11, no to sa medzičasom zmenilo. V aktualizovanom blogu píše, že v tomto smere už neplánuje podniknúť žiadne kroky a Flash v starších prehliadačoch rovno odstráni, bez toho, aby ho nejakú dobu predtým začal plošne blokovať.

Momentálne je v starších prehliadačoch pri návšteve stránok, ktoré používajú Flash, potrebné potvrdiť jeho spustenie, no celá technológia ako taká plošne blokovaná nie je. Tento stav zostane v platnosti až do decembra 2020.

03.09.2019

+