MojWindows

Microsoft v prehliadači Internet Explorer 11 zablokuje skriptovací jazyk VBScript. Ohlásená zmena vstúpi v prípade Windows 7, 8 a 8.1 do platnosti 13. augusta, kedy budú vydané klasické opravné aktualizácie. Vo Windows 10 je už tento skriptovací jazyk blokovaný od 9. júla, kedy vyšli kumulativné aktualizácie s potrebnou úpravou.

Tento krok firma zdôvodňuje jednak ochranou používateľov, ako aj skutočnosťou, že VBScript už patrí histórii a v ostatných rokoch sa ho preto aktívne snaží vytlačiť do úzadia. Podporovaný nebol ani v prehliadači Microsoft Edge, a aj v samotnom Internet Explorer 11 ho bolo možné používať už len v špecifických režimoch. Portál ZDnet, ktorý na tému upozornil, pripomína, že plnohodnotnou a široko používanou náhradou je JavaScript.

Naďalej sa však počíta s možnosťou, že niektorí používatelia ešte stále môžu potrebovať pristupovať k VBScriptu a jeho možnostiam, preto sa v prehliadači Internet Explorer 11 dá aj po avizovaných zmenách povoliť cez úpravu systémových registrov alebo cez takzvané „skupinové politiky“. Postup je popísaný na oficiálnej stránke technickej podpory.

06.08.2019
Zdroj: Microsoft

+