MojWindows

Majitelia vybraných zariadení Surface v ostatnom čase zažívajú pomerne krušné obdobie. Začiatkom augusta došlo k vydaniu problémovej verzie ovládačov, ktorá spôsobila že na časti zariadení Surface Laptop, Surface Book, Surface Pro (2017) a Surface Pro 6 nebolo možné nadviazať spojenie s 5 GHz Wi-Fi sieťami.

Dočasným riešením sa ukázal byť prostý návrat k staršej verzii ovládačov pre Wi-Fi adaptér, pričom  Microsoft prostredníctvom fóra „Microsoft Answers“ ešte 13. augusta odkázal, že na riešení pracuje.

Téma odvtedy ale nebola aktualizovaná a posledným príspevkom z 19. augusta je otázka používateľa na predpokladanú dostupnosť opravenej verzie ovládačov. Kedy teda bude nová verzia vydaná nateraz nie je známe.

Skromných 400 MHz

V polovici mesiaca  potom problémy, a tentokrát vážnejšej povahy, postretli aj majiteľov zariadení Surface Book 2 a Surface Pro 6. Tí sa začali sťažovať na náhly pokles celkového výkonu svojich strojov.

Pri bližšom skúmaní si všimli, že pracovná frekvencia procesora sa náhle prepadla na 400 MHz, kvôli čomu zariadenia disponovali len zlomkom svojho štandardného výkonu. Tento stav navyše v niektorých prípadoch pretrvával dlhší čas a niekedy nepomáhalo ani reštartovanie systému.

Ako veľmi je problém rozšírený, ani čo presne ho spôsobuje, nie je známe. Špekuluje sa však, že súvisieť by mohol s nedávnou firmvérovou aktualizáciou, ktorú zariadenia dostali. Microsoft pre portál TechRepublic uviedol len toľko, že so situáciou je oboznámený a urýchlene pracuje na jej náprave prípravou firmvérovej aktualizácie.

Do tretice batérie?

Aby toho náhodou nebolo málo, web Neowin aktuálne informuje, že časť majiteľov zariadení Surface Pro (2017) a Surface Pro 6 sa na oficiálnom fóre „Microsoft Answers“ v posledných týždňoch začala sťažovať na neobvykle opotrebenie batérií.

V jednom z popisovaných prípadoch sa celková kapacita po 309 nabíjacích cykloch znížila na 30% pôvodnej hodnoty. Iný prípad popisuje, že po dvoch rokoch a 307 nabíjacích cykloch má batéria len desatinu zo svojej niekdajšej kapacity. Ďalší z používateľov zasa upozorňuje na situácie, kedy mu zariadenie pri pripojení na nabíjačku vykazuje 0% úroveň nabitia a práca s ním je veľmi pomalá.

Microsoft sa k týmto prípadom zatiaľ nevyjadril, preto nie je známe, čo presne je vo veci. Zákazníci sú však obozretní, keďže si dobre pamätajú na nechválne časy zariadení Surface Pro 3.

23.08.2019

+