MojWindows

Takzvané „Always Connected“ počítače s procesormi architektúry ARM a systémom Windows 10 síce na prvý pohľad vyzerali lákavo, no kvôli viacerým nedostatkom hlavne v oblasti výkonu, ako aj kvôli pomerne vysokej cene, doteraz veľa vody nenamútili.

Prvá generácia týchto zariadení s procesormi Snapdragon 835 a 850, ktorou si chceli výrobcovia viac-menej oťukať trh, sa v ponuke slovenských predajcov ani neobjavila, takže v tomto prípade sa o záujme zo strany zákazníkov nedá hovoriť. Napriek tomu, že situácia bola poriadne vzdialená ideálu, firma Qualcomm, ktorá celý projekt prakticky zastrešuje, naďalej pokračuje vo svojom snažení a inováciách.

Vďaka tomu by sme už v dohľadnej budúcnosti mali vidieť nové produkty, tentokrát dostatočne výkonné, ale hlavne aj kúsky s priaznivejšou cenou. V rozhovore pre Mobile Tech Podcast to stručne uviedol Don McGuire, viceprezident firmy Qualcomm. Plánom je podchytiť širšie spektrum cenových kategórií – od približne 300 po 800 dolárov. Na naplnenie plánov by mohol poslúžiť nový procesor s pracovným označením „Snapdragon 7cx“, špecificky vyvinutý pre použitie v notebookoch a konvertibiloch.

Firma tvrdí, že odpoveďou na neuspokojivý výkon ARM notebookov je už procesor Snapdragon 8cx, výkonovo porovnateľný s tradičným procesorom Intel Core i5, no ten je podľa všetkého určený pre „prémiové“ zariadenia, inak povedané, tie z vyššej cenovej kategórie.

Zatiaľ nie je vôbec jasné, aký veľký rozdiel v celkovom výkone bude medzi dvojicou Snapdragon 7cx a 8cx, ani to, kedy by lacnejšie produkty mohli reálne prísť do ponuky. Spomínajú sa len „nadchádzajúce mesiace“, pričom veľký otáznik visí ešte aj nad dostupnosťou pre náš trh.

 

+