MojWindows

Okrem klasických reproduktorových sústav sa v ponuke výrobcov môžeme stretnúť aj so soundbarmi, respektíve reproduktormi pre umiestnenie pod monitor či televízor. Vďaka tomuto prevedeniu predstavujú zaujímavý a dizajnový, no kompaktný, doplnok pracovného stola či miestnosti celkovo. Nezaberajú veľmi veľa miesta, svoju úlohu spĺňajú v rámci svojich možností a v niektorých prípadoch oslovujú aj celkom priaznivou cenou.

Do tejto kategórie spadá aj model Creative Stage Air z lesklého plastu, ktorý obsahuje zabudovanú batériu, čo umožňuje bezdrôtovú reprodukciu aj mimo štandardného priestoru. S výdržou batérie priemerne dosahujúcou 4 hodiny, môže ísť o lákavé riešenie pre tých, ktorí chcú mať pri počúvaní hudby a konzumácii mediálneho obsahu možnosť jednoduchého presunu do inej miestnosti alebo občas radi vypadnú niekam na chatu.

Práve v týchto momentoch príde vhod prítomnosť bezdrôtového pripojenia cez Bluetooth, ktorá dopĺňa klasickú cestu 3,5 mm jacku. Za zmienku stojí aj podpora prehrávania MP3 súborov z USB diskov do kapacity 32 GB, čo dnes síce pôsobí asi trochu zastaralo, no niekomu sa to hodiť môže. Na tele reproduktoru sú prítomné len štyri ovládacie prvky – tlačidlo napájania, párovania a tlačidlá pre ovládanie hlasitosti. Dlhšie stlačenie tlačidiel pre správu hlasitosti plní funkciu prepínania prehrávaných skladieb.

Citeľne tu chýba indikátor stavu batérie, ktorý je pri bezdrôtových reproduktoroch priam nutnosťou. Prítomná je len jednoduchá signalizácia, či sa aktuálne nabíja alebo či je už hotovo. Pri nabíjaní treba počítať približne tak s tromi hodinami, hoci to sa prirodzene môže meniť v závislosti od aktuálneho stavu a hlavne používanej nabíjačky. Zvláštne je riešené ovládanie hlasitosti, ktoré prebieha samostatne na reproduktore a samostatne na pripojenom zariadení, čo chvíľu vyvoláva zmätok, no potom si na to človek zvykne.

Nabíjanie batérie prebieha cez micro USB port, prípadne cez nabíjačku, ktorá ale bohužiaľ nie je súčasťou balenia. Využiť ale môžete nabíjačku k mobilu, za predpokladu, že aj ten nabíjate cez micro USB. V opačnom prípade budete odkázaný na USB port počítača či notebooku. Navyše odporúčané je použitie nabíjačky s prúdom 2A, čo nemusí byť úplne štandardné pre každú domácnosť. Pribalená nabíjačka by preto veľmi potešila, rovnako ako to, keby výrobca pribalil dlhší ako polmetrový kábel pre pripojenie s počítačom, hlavne s prihliadnutím na to, že ideálne umiestnenie pre tento produkt má byť pod monitorom, od ktorého sú počítače obvykle predsa len trochu vzdialené.

Práve umiestnenie priamo na pracovnom stole, ideálne pod monitorom, je miestom, kde Creative Stage Air vynikne najviac. Vzhľadom na prítomný Bluetooth a zabudovanú batériu trochu klame telom, kedy môže navodzovať dojem, že ide o produkt vhodný aj pre použitie vo vonkajšom prostredí, no rozmery, absencia ochrany proti prachu a vode i celková hlasitosť, ktorá je dostačujúca na ozvučenie menších miestností, no rozhodne nie rozsiahlych priestorov, jasne hovoria o opaku. Najlepšie proste ozvučuje priamo priestor pred sebou.

Celkový výkon výrobca uvádza na 10W (2 x 5W meniče), a tak skutočne netreba očakávať nič svetoborné. Frekvenčný rozsah je zasa uvádzaný ako rozmedzie 80 až 20 000 Hz. Prítomný tu nie je tradičný subwoofer, namiesto toho je tu pasívna membrána, ktorá má produkovať basové frekvencie, čo zvláda pomerne prijateľne, občas však zvuk pôsobil tak trochu “plocho” a miestami mi nesadla reprodukcia výšok, no s prihliadnutím na to, aký typ produktu ide, to nebolo nič kritické. Stage Air proste nie je žiadne “profi” zariadenie, ide o reproduktor pre priemerného, a teda nie veľmi náročného, poslucháča, ktorému poslúži veľmi dobre a kvalita zvuku je v tomto prípade veľmi solídna.   

Záverom

S Creative Stage Air som bol z pohľadu priemerného používateľa celkovo spokojný, no musím spomenúť, že hneď v úvode som narazil na zaujímavý problém. Po pripojení k počítaču s Windows 10 zjavne zaúradovali škriatkovia a reprodukcia zvuku bola neuveriteľne skreslená. Túto neštandardnú situáciu promptne vyriešilo odpojenie a opätovné pripojenie soundbaru, no na otázku, čo presne ju vlastne spôsobilo, zodpovedať neviem. Podľa všetkého však pôjde o ojedinelý prípad, keďže  skúšobné pripojenie k notebooku prebehlo bezproblémovo už na prvú šupu a podobný problém sa už neopakoval. Niekedy tá technika proste hnevá..

Creative Stage Air sa predáva za približne 40€, napríklad v e-shope Alza tento produkt nájdete za 42,9€ (affiliate link).

21.05.2019

+