MojWindows

Sony na trh prináša dva nové odolné SSD disky s primárnym určením pre fotografov, kameramanov a všeobecne ľudí, ktorí potrebujú rýchlo pristupovať ku svojim dátam aj v exteriéri. Okrem zvýšenej odolnosti a vysokej rýchlosti prenosu, do pozornosti dáva aj možnosť hardvérového šifrovania a podporný obslužný softvér s doplnkovými funkciami.

Nové disky sú rozdelené do dvoch sérií – vysoko výkonnej SL-M a štandardnej kompaktnej SL-C. Obidva pritom do vienka dostali jednoliate hliníkové telo s konštrukciou odolnou proti nárazu zo všetkých strán, ako aj moderný port USB-C (USB 3.2 Gen 2). Rovnako tak je v obidvoch prípadoch splnená norma IP67, čiže odolnosť voči prachu a vode. Sony uvádza, že dáta žiadnu ujmu neutrpia ani po ponorení disku do meter hlbokej vody po dobu 30 minút či pri jeho páde z trojmetrovej výšky.

Disky sú ponúkané v striebornej a žltej farbe, vďaka čomu majú byť dobre viditeľné a ľahko rozpoznateľné aj vo vonkajšom prostredí. Okrem toho majú viditeľne umiestnené LED indikátory a obsahujú aj gumové pásiky pre uchytenie identifikačných štítkov.

Hoci obidva modely spadajú do kategórie SSD diskov, líšia sa deklarovanými prenosovými rýchlosťami. Séria SL-M má pri čítaní aj zápise dosahovať rýchlosť až 1000 MB/s, zatiaľ čo pri sérii SL-C je to 540 MB/S pri čítaní a 520 MB/s pri zápise dát. K dispozícii budú v kapacitách 500 GB, 1 TB a 2 TB.

Pri otázke ochrany dát sú spomínané rozličné funkcie. Prvá z nich je klasická ochrana heslom pri 256-bitovom šifrovaní AES. Cez obslužnú aplikáciu je ďalej možné zvoliť duálnu heslovú ochranu, kedy vlastník môže ďalším stranám sprístupniť časť dát cez používateľské heslo, no prístup k zvyšnej časti dát chráni hlavné, správcovské, heslo. Spomenutá je aj aplikácia Lifetime Checker, určená pre sledovanie stavu úložiska, aplikácia pre aktualizovanie firmvéru, či softvér pre záchranu dát pri ich nechcenom vymazaní.

Disky sa majú do predaja dostať na jeseň tohto roka, ceny ešte len budú upresnené.

08.04.2019

+