MojWindows

Spoločnosť ASUS predstavila vynovené notebooky TUF Gaming FX505 a FX705. Nové modely prinášajú kombináciu najnovších procesorov AMD Ryzen až po Ryzen 7 a grafických kariet NVIDIA GeForce GTX, vrátane modelov GTX1650 a GTX1660Ti. ASUS navyše prekvapil a pri hernom notebooku sa zameral aj na vysokú odolnosť, ktorá spĺňa požiadavky štandardu MIL-STD-810G.

K tomu sa pridáva NanoEdge displej s obnovovacou frekvenciou až 120Hz, ktorú preferujú najmä hráči strieľačiek a ďalších e-šport titulov. 15,6-palcový displej je k dispozícii aj vo verzii s obnovovacou frekvenciou 60 Hz a rovnakú frekvenciu ponúka aj 17,3-palcový model FX705. Obe veľkosti obrazovky majú veľmi tenké rámiky okolo displeja a notebooky sú vďaka tomu kompaktnejšie.

Notebooky ponúkajú až 32 GB pamäte DDR4-2400 pre produktívny multitasking. Úložisko tvoria SSD disky s kapacitou až 512 GB, 1TB FireCuda SSHD pevné disky alebo cenovo dostupné HDD disky s kapacitou 1 TB a rýchlosťou 5400 ot/min. Sloty pre úložisko a pamäťové sloty sú navyše ľahko prístupné pomocou bežného skrutkovača, takže v hre je aj prípadná svojpomocná úprava konfigurácie.

ASUS pri novinkách pozornosť upriamil aj na chladiaci systém. Notebooky TUF Gaming využívajú technológiu HyperCool s nezávislými ventilátormi a chladičmi pre CPU a GPU. Ohriaty vzduch vychádza výduchmi na zadnej strane pod lichobežníkovým výrezom vo veku, ktorý zabezpečuje voľný priechod vzduchu aj pri naklonenom displeji.

Vo výbave je tiež špeciálna protiprachová trubica, ktorá zachytáva čiastočky prachu z notebooku a tým zabraňuje upchatie chladičov a ventilátorov, čo by časom mohlo negatívne ovplyvniť ich efektivitu.

Rýchlosť ventilátoru sa automaticky prispôsobí teplotám komponentov. Používatelia ale môžu ručne prepínať medzi trojicou režimov – turbo, vyvážený a tichý. Týmto spôsobom dokážu účinnosť chladenia prispôsobiť aktuálnym potrebám.

Klávesnica notebookov je optimalizovaná pre hranie hier a svojim rozložením pripomína klávesnice stolných počítačov – funkčné klávesnice sú oddelené, šípky sú posunuté pre jednoduchšiu navigáciu a k dispozícii je aj numerická klávesnica. Klávesy WASD sú zvýraznené pre jednoduchšiu identifikáciu a hráčov poteší aj širší medzerník.

Okrem 3,5 mm audio jacku je vo výbave notebooku aj dostatočný počet USB portov, HDMI 2.0, Wi-Fi 802.11ac a gigabitový ethernet.

Na slovenskom trhu je v súčasnosti dostupný model ASUS TUF Gaming FX705DU-AU029T za cenu 1 329 €. Na model ASUS TUF Gaming FX505DU-AL052T bežia predobjednávky, pričom cena sa pohybuje približne na úrovni 1169€.

ASUS TUF Gaming FX505DD / FX505DT / FX505DU

ASUS TUF Gaming FX705DD / FX705DT / FX705DU

25.04.2019

+