MojWindows

Majitelia notebookov značky HP by mali zbystriť pozornosť. Výrobca totiž rozšíril zvolávaciu akciu, v rámci ktorej na vybraných modeloch, ktoré boli v predaji v termíne od decembra 2015 až po apríl 2018, pristupuje k výmenu batérie.

Ako uvádza na stránke svojho programu, v niektorých prípadoch existuje riziko prehrievania, čo by potenciálne mohlo vyústiť v požiar, prípadne ujmu na zdraví majiteľov predmetných notebookov.

Pokiaľ teda vlastníte niektorý z nižšie uvedených notebookov, neotáľajte a zamierte na oficiálnu webovú stránku, kde nájdete pokyny ako postupovať a overiť si, či aj vašej zariadenie spadá medzi tie problematické. Situácia sa netýka každého kusu, preto je k dispozícii jednoduchá overovacia aplikácia HP Battery Program Validation Utility.

Trochu komplikovanejšie je to, že problémy môžu mať aj batérie, ktoré boli dodávané ako náhradné v termíne od apríla 2015 do decembra 2018. Tie sa podľa zverejnených informácií môžu nachádzať aj v iných notebookoch.

Výrobca našťastie zostavil zoznam produktov, s ktorými sú batérie kompatibilné a teoreticky by sa v nich mohli nachádzať. Ak teda takéto zariadenie máte a bola na ňom menená batéria, taktiež si overte jej stav cez poskytnutú aplikáciu.

V prípade, že batéria skutočne predstavuje problém, zo strany HP prebehne jej bezplatná výmena autorizovaným technikom. Kým k tomu ale dôjde, HP na dotknutých zariadeniach odporúča aktualizovať BIOS na novú verziu, ktorá obsahuje „Bezpečný režim batérie“. Viac informácii opäť nájdete na oficiálnej stránke.

HP taktiež uvádza, že kontrolu batérie je nutné opätovne vykonať aj v prípade, že ste ňou už prešli v roku 2018, kedy bola akcia pôvodne ohlásená. Tento rok totiž bola rozšírená o dodatočné modely. Nakoľko ide o celosvetoú akciu, týkať by sa mala aj produktov predávaných v rámci slovenského trhu.

Náš tip
HP šíri osvetu v oblasti kyberbezpečnosti, netradičným spôsobom

Oficiálne stanovisko spoločnosti HP

Kvalita a bezpečnosť všetkých produktov HP je našou najvyššou prioritou. Zistili sme, že batérie od jedného z našich dodávateľov v určitých notebookoch a mobilných pracovných staniciach môžu predstavovať potencionálne bezpečnostné riziko. Okamžite sme na toto zistenie zareagovali a dotknuté batérie zákazníkom nahradzujeme. Táto situácia sa vzťahuje približne k 0,1% systémov HP predaných celosvetovo v danom období.

Zákazníci môžu navštíviť webovú stránku HP, na ktorých si overia, či by práve ich batéria nemala byť vymenená. Tým, ktorých sa výmenný program dotkne, budú ich batérie nahradené úplne zdarma. Svoje zariadenie medzitým môžu aj naďalej bezpečne používať, pokiaľ uvedú batériu do bezpečnostného módu a pripoja ho k externému zdroju napájania.

Koniec zaslaného textu.

28.03.2019

+