MojWindows

Staršie ročníky si určite spomenú na prehnane aktívneho pomocníka v tvare sponky, ktorý sa v časoch kedy kraľoval Windows 95 a kancelársky balík Office 97 neustále snažil používateľom s niečím pomôcť. Často pritom chcel pomocnú ruku podať aj v situáciách, kedy to vôbec nebolo nutné, a tak si postupne vyslúžil povesť prehnane otravného elementu.

Clippy, ako sa táto nenávidená i milovaná spinka volala je od roku 2007, kedy mu v Microsofte dali bozk na rozlúčku, vecou minulosti, no nič to nemení na tom, že predstavuje neoddeliteľnú súčasť softvérovej histórie. Z našich životov sa možno vytratil, no nie úplne.

Neutíchajúce vlny nostalgie spôsobujú, že tu i tam sa Clippy v nejakej podobe, narážke či paródii objaví dodnes. V drvivej väčšine prípadov za tým stoja fanúšikovia, no tento týždeň to vyzeralo tak, že zaspomínať si chcú aj v Microsofte.

„Večný pomocník“ Clippy sa objavil v komunikačnej platforme Microsoft Teams v podobe digitálnych nálepiek, ktoré si používatelia môžu medzi sebou posielať. Nešlo pritom o žiaden projekt fanúšikov, ale priamo o prácu vývojárov z Microsoftu. Celé to pôsobilo ako sen, a tak rýchlo sa to aj rozplynulo. Clippy získal sotva deň, predtým ako došlo k odstráneniu zverejnených balíčkov.

Pozadie tejto trochu bizarnej situácie nie je celkom jasné. Balíček pochádzal priamo z Microsoftu a zverejnený bol prostredníctvom oficiálneho konta „Office Developer“ na GitHube. Hovorca spoločnosti uviedol len toľko, že „Spoločnosť oceňuje vynaložené úsilie, no Clippyho neplánuje pridať do služby Teams„.

Portál TheVerge sa ale rozhodol „kopať“ trochu hlbšie a oslovil svoje zdroje z prostredia Microsoftu. Tie uviedli, že „korporátna polícia“ nebola nadšená z toho, že sa Clippy objavil v novom produkte a z horných pozícii okamžite prišiel príkaz na jeho odstránenie. Vyzerá to tak, že Clippy už nie je vnímaný ako vhodný „maskot“ pre dnešný Microsoft. Fanúšikom sa to ale nepáči a svoju nepokojnosť s postupom vyjadrujú v „petícii“ za návrat odstráneného balíčka.

 

 

23.03.2019

+