MojWindows

Webové prehliadače dnes úplne bežne obsahujú takzvaný anonymný režim prehliadania označovaní aj ako inkognito, kedy neukladajú históriu navštívených webových stránok, vyhľadávaní, ani ďalšie podobné informácie spojené s bežným surfovaním po internete.

Vhod to príde napríklad pokiaľ jedno zariadenie zdieľate s viacerými používateľmi, prípadne aj pri online nákupoch, nakoľko sa neukladajú „cookies“ a predajca vás tak nedokáže ľahko identifikovať pri budúcej návšteve a nejakým spôsobom to využívať na ovplyvňovanie vášho správania pri výbere produktov.

Prehliadanie v režime inkognito alebo InPrivate, ako to označuje Microsoft Edge, veľká časť používateľov spúšťa tak, že najskôr svoj prehliadač otvorí klasickým spôsobom, z dostupnej ponuky vyberie tento spôsob prehliadania, kedy sa väčšinou otvorí samostatné okno prehliadača a to pôvodne, v bežnom režime, je tak potrebné zavrieť. Nejde o nič komplikované, no celá procedúra sa dá urýchliť. Hlavne v prípade, ak ikonu prehliadača máte pripnutú na paneli úloh alebo v ponuke Štart.

V takýchto prípadoch stačí na ikonu kliknúť pravým tlačidlom myši, čo vyvolá kontextovú ponuku, kde sa nachádza možnosť pre spustenie prehliadača priamo v režime súkromného prehliadania. Dnes už ide o pomerne štandardizovanú vec, ktorá platí v prípade väčšiny prehliadačov. Nejde tak o špecialitu, ktorou by disponoval len Microsoft Edge.

23.03.2019

+