MojWindows

Ešte počas minulého roka Microsoft opakovane upozorňoval, že “klasický Skype” príde o oficiálnu podporu a používatelia tak budú musieť prejsť na najnovšiu verziu Skype 8. Po vlne kritiky podporu síce predĺžil, no od februára už používateľov tvrdo núti k prechodu na svoje modernejšie, hoci po niektorých stránkach “chudobnejšie” riešenie.

Ako upozornil portál BleepingComputer používateľov pri spustení starších verzií Skype privíta okno s výzvou na aktualizáciu aplikácie alebo jej okamžité vypnutie. Hlásenie sa podľa dostupných informácií objavuje v prípade verzie Skype 7.41.0.10101, a zatiaľ sa mu dá vyhnúť napríklad inštaláciou a používaním staršej verzie 7.36.0.101.

Vyzerá to však tak,že aj v tomto prípade ide o dočasnú situáciu, a ani tento predchodca nebude odolávať večne. Microsoft totiž chce k používateľom dostať najnovšiu verziu Skype, a tak inovácia zjavne skôr či neskôr čaká na každého.

Hoci časť používateľov klasického Skype preferuje celkové prevedenie, prechod na novšiu verziu odmietajú kvôli tomu, že v nej chýba možnosť oddeliť kontakty od aktívnych konverzácií. Tá je dostupná len v aplikácií ponúkanej prostredníctvom obchodu Microsoft Store.

Rozmazanie pozadia vo videohovoroch

Skype 8 pomerne často dostáva nejaké to vylepšenie a nové možnosti. Tento mesiac napríklad pribudla funkcia, ktorá umožňuje počas videohovoru rozmazať pozadie nachádzajúce sa za používateľom.

Microsoft na svojom blogu uvádza, že proces rozmazania sa opiera o umelú inteligenciu, ktorá vyhodnocuje, kde sa nachádza človek a zvyšok obrazu následne rozmaže. Zapína sa prostredníctvom prepínača, ktorý sa zobrazuje v aktívnom videohovore alebo v globálnych nastaveniach aplikácie.

Novinka je zatiaľ dostupná len v najnovšej verzii Skype pre počítače.

+