MojWindows

Spoločnosť ADATA do svojej ponuky zaradila nový 2,5“ SSD disk s rozhraním SATA. Model ADATA SU750 je postavený na TLC 3D NAND flash pamätiach a v kombinácii s ďalšími technológiami má podľa výrobcu predstavovať špičkový pomer ceny a výkonu. Zároveň má ísť o disk vhodný pre tých, ktorí chcú dať zbohom tradičnému pevnému disku.

Čo sa týka špecifikácii, v tomto ohľade je ADATA veľmi strohá. Uvádza, len to že k dispozícii sú varianty 256 GB, 512 GB a 1 TB a SLC Cache umožní prenosy rýchlosťami až 550 MB/s pre čítanie a 520 MB/s pre zápis. Z tabuľky, ktorá popisuje len 256 GB model, sú ďalej dostupné aj informácie o hodnotách pri náhodnom zápise a čítaní.

Chýbajú ale podrobnosti o celkovej životnosti, teda počte možných prepisov kompletnej kapacity disku. Tie sa nenachádzajú v tlačovej správe, na oficiálnej stránke, ani v dokumente s technickými špecifikáciami.

Vo všeobecnom popise produktu je pritom vysoká živostnosť uvádzaná ako jedna z predností tohto disku a nájdeme tu aj to, že „všetky modely SU750 ponúkajú vysokú hodnotu TBW, ktorá prekonáva množstvo porovnateľných diskov“. Napriek tomu všetkému presná hodnota zostáva záhadou.

K vyššej spoľahlivosti má prispievať podpora opravného kódu LDPC (Low-Density Parity-Check), ktorá umožňuje SSD disku SU750 detegovať a opravovať chyby v dátach.

SU750

Zakúpenie SU750 oprávňuje majiteľov k bezplatnému stiahnutiu balíka ADATA SSD Toolbox a Migration Utility. SSD Toolbox vie monitorovať a spravovať SSD disk, zobrazovať jeho status, mieru opotrebenia a odhadovanú životnosť. Migration Utility pomáha presunúť dáta zo starších hard diskov na SSD alebo ich zálohovať, a to vrátane operačných systémov. Na disk je ponúkaná záruka 3 roky.

Odporúčané predajné ceny boli stanovené nasledovne:

  • 256 GB – 42 €
  • 512 GB – 70 €
  • 1 TB – 132 €
27.02.2019
Zdroj: TS, Datasheet

+